0

О бявиха частично бедствено положение във всички населени места, намиращи се на запад от Карлово. Това стана със заповед на кмета на града Емил Кабаиванов.

Мярката е предприета, за да може да се извършат неотложни спасителни и аварийно-възстановителни работи, обясниха от общинската администрация.

От там поясниха, че в част от най-засегнатото от бедствието село Богдан е спряно електричеството, има паднали стълбове на уличното осветление и запушени мостове и шахти. В общината са наводнени етажи на жилищни и търговски сгради, промишлени предприятия, нарушена е пътната настилка, навлечени са инертни материали в селата Богдан, Столетово, Каравелово, Московец, Розино, Слатина и Христо Даново и град Клисура.

Паднали и подкопани мостове спряха достъпа до участъците Каравелово – с. Богдан, Московец – Богдан, Слатина – Розино, Дъбене – Войнягово. Движението се извършва по обходни маршрути, като към момента село Богдан е недостъпно.

Кризисният щаб ръководи, организира и координира действията по спасителните дейности. В спасителната операция е включен хеликоптер от ВВС, който евакуира хора от недостъпни места в селата Каравелово, Богдан, Столетово и Слатина. Осигурени са храна и места за нощуване на нуждаещите се хора.

От сутринта в района работят представители на РС ПБЗН Карлово, Районно управление Карлово, модулни групи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, представители на местни фирми и доброволци.

Втори военен хеликоптер „Кугър“ пътува към бедстващите села в община Карлово. Летателната машина ще достави хранителни продукти, вода и продукти от първа необходимост, съобщиха от Министерството на отбраната.

Хеликоптерът е излетял в 18.24 часа в петък. Доставките по въздуха се налагат заради прекъсването на пътищата в Подбалкана вследствие на проливните валежи, в изолираните райони доставката ще бъде извършена чрез хеликоптер. По този начин спасителните екипи от служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението, военнослужещи от Сухопътните войски и представители на други институции ще продължат да работят на терен през нощта и утре.

По-рано днес друг военен хеликоптер „Кугър“ евакуира по въздуха пострадали хора от бедствието в региона.