0

В ратовръзката на легендарния Григор Вачков влезе в музей.

Това е единствената запазена вещ от него, каза при предаването на вратовръзката неговата първа братовчедка баба Латинка. „Не знаех, че е запазена тази вратовръзка“, сподели с „Телеграф“ неговата дъщеря Марта Вачкова. Вратовръзката вече е част от Музея на българското кино, изкуство и култура.

Стълби

„Вратовръзката е лично дарена на музея от неговата първа братовчедка баба Латинка. Жената трябваше да изкачи доста много стълби, за да стигне до тавана в нейната къща, където бе съхранена вратовръзката на актьора. Това е единствената запазена вещ на Григор Вачков“, споделя екипът на институцията.

Мартина Вачкова каза още пред „Телеграф“: „Близки сме си с баба Латинка, но не ми беше казала за това“.

Читалище

От музея припомниха, че в родното село на Григор Вачков Трънчовица има поставена паметна плоча. „Има читалище на негово име в селото, улица, кръстена на неговото име, и съм много горда от този факт“, припомни Марта.

За милиони фенове у нас Григор Вачков е известен като Митко Бомбата от сериала „На всеки километър“. Прави редица забележителни роли в киното, като самата Мартина определя за най-любима на Банко от „Мъжки времена“. А последната му роля бе на Постол войвода в „Мера според мера“.

Преди време Марта Вачкова сподели пред „Телеграф“, че са подарили терена на родната къща на татко й в Трънчовица. Там се провеждат и самодейни празници на хумора всяка година.

*Автор: Лина Димитрова