0

П риятел и колега подари китара на фронтмена на „Сигнал“ Йордан Караджов за 71-вия му рожден ден.

Музикантът разказа пред „Телеграф“, че е получил инструмента ден преди личния си празник и че новата китара е 40-а в колекцията му. 

Талисман

„Ден преди рождения ми ден получих последната китара от мой приятел и колега и вероятно почитател на групата ни. Той произвежда китари и ми подари една, която е копие на моя китара, на която съм свирил преди 40 години. Много ме трогна Ясен. Съвсем наскоро ще имаме снимки с новата ми придобивка, обещал съм му. Мисля, че по този начин ще му покажа колко съм оценил подаръка и колко ме е трогнал“, разказа Караджов, който започва да колекционира китари някъде през 2005-2006 година. Те се пазят в специална стая в дома му. На някои от инструментите са свирили музиканти като Джордж Харисън, Кийт Ричардс, Джими Пейдж, Браян Мей, Пол Стенли. Първата си китара Караджов получава през 1962 г. „Първата ми китара съм получил, когато съм бил около десетгодишна възраст, но това е толкова отдавна. Моята баба, майката на баща ми, тя ми подари първата малка китарка. Оттам вече тръгна всичко, после получих по-голяма китара,  професионална китара и т.н. “, разкрива той. Следва акустична китара „Бостън“ и накрая акустична „Орфей“. Докато в един момент започва да мечтае за инструменти като на музикантите от „Бийтълс“ и „Ролинг Стоунс“. Като дете желае да има китара Rickenbaker като на Джордж Харис толкова силно, че я рисува върху раклата на леглото, на което спи, затова днес тя е една от най-скъпите в колекцията му. Купува я през 2008. Първата китара, която влиза в колекцията на музиканта, е купена от Норвегия през далечната 1988 г. - червен Charvel. Успява да се сдобие с нея срещу 700 долара и две бутилки уиски. Тази китара и до днес е негов талисман. „Сменил съм в този музикален живот над 30-40 китари, с които съм свирил. Но не става въпрос за колекцията, тя си е отделно“, добавя Данчо. 

Неглиже

Йордан е роден на 20 януари 1952 г. Изпълнителят не симпатизира на рождената си дата. „Аз съм човек, който не обръща много внимание на рождената си дата, колкото и странно да звучи това за някои хора. За мен именният ден е бил доста по-ценен в моето битие. Затова когато споделя на някого, че не обръщам особено внимание на рождения си ден, всеки се учудва и ме гледа много странно. То си е странно в интерес на истината, но съм такъв човек с такъв характер. Затова винаги съм предпочитал именния ден да си го слагам на първо място пред рождения си ден. Със съпругата ми се почерпихме, защото децата вече са ми много големи. Те си имат собствени семейства. Например миналата година на този ден направих едно събиране с колегите, групата, други мои приятели и всичко мина на високо ниво, но това беше заради юбилея. Оттук натам вече нещата стоят малко по-неглиже“, разказа той. Миналата година Йордан направи юбилей 70 години и 50 години от първия си професионален запис. 

Пръстен

В новата година „Сигнал“ започват стартово с два концерта през любовния месец февруари: „През новата 2023 г. сме подготвили с групата „Сигнал“ два концерта. Нарекли сме ги любовни концерти, защото са на 14 февруари, ще бъдат в 11-а зала на НДК. Знам, че младите честват Свети Валентин, но аз не го харесвам това наименование, затова винаги го наричам празник на любовта и виното. Звучи по-близко до българина. Според мен Свети Валентин служи на търговците да излъжат хората да накупуват любовни талисманчета. Така поне аз го разбирам. Надявам се, че отново тези концерти ще имат приемственост, но билетите вече почти са продадени, така че се надявам да имаме успех и този път“. Изпълнителят разказа, че отново ще има любовен концерт с групата както преди няколко години. Той е в очакване не само за публиката и еуфорията от представянето, а от тематиката на този ден и събитията, които може би ще се повторят от миналия концерт. Преди няколко години Данчо и групата стават съучастници в предложение за брак на техни фенове. Изпълнителят разкри, че чувството е незабравимо и че тези моменти са толкова хубави. „Преди години пак бяхме правили така наречения любовен концерт и ни донесе много  голям успех, много го харесаха хората. Дори оженихме на самия концерт една влюбена двойка. Беше прекрасно. Тези концерти ще бъдат като нещо, с което да уважим нашите почитатели с любовната тематика на нашите песни. Между другото очаквам всеки момент телефонът да звънне и някой да каже, че иска да подари годежния си пръстен на този концерт. И да ни направи част от този незабравим момент за тях“, сподели той.

Соло

Освен певец и музикант Данчо Караджов е и композирал повечето песни на група „Сигнал“. Едни от най-известните им хитове са „Да те жадувам“, „Мина и Лора“, „Сляп ден“ и култовата „Сбогом“. През 1978 година Данчо заедно с Румен Спасов, Христо Ламбрев и Георги Кокаланов създават група "Сигнал", а година по-късно идва и първият им албум "Вечен кръстопът". През 2012 година групата прави 34 години на сцена. Има хиляди концерти в България и чужбина и издадени 14 албума към днешна дата. Музикантът издаде първия солов албум през април 2012, който се казва C'est la vie.

Запознава се със съпругата си, когато тя е на 15

Йордан Караджов открива Мариана още когато са деца. Той е на 18, а тя е само на 15 години и така до днес - вече над 50 години. В началото бащата на Мариана не приема отношенията й с Данчо и стреля с пушка по него. С времето бъдещият зет показва, че е човек на честта и може да му се има доверие. Като всяка друга връзка и в тяхната има редица малки изпитания, но накрая любовта им надделява. След 6-годишна връзка двамата се женят през 1976 г. Жената на сърцето му се превръща и в негова муза, на Мариана има посветени няколко песни, между които „Сам дори в съня“ записана със „Златни струни“, и „Луда нощ“. Според него няма нищо тайнствено в добрите отношения в едно семейство: „Няма тайна на дългото съжителство и разбирателство. Може би е съдба или правилният ден, време, час, в който сме се видели преди 52 години. Така че тайна няма“. От брака си с Мариана Йордан Караджов има две деца - Даниел и Лора. Блондинката усилено върви по стъпките на известния си баща, който винаги я е подкрепял в музиката и й е давал съвети. Лора е майка на две прекрасни дечица, за които баща й много й помага. Караджов има внучка от сина си Даниел. Именно мъниците го правят най-щастливия човек на света. „Все още не знам дали някое от внучетата има музикална нотка в себе си. Двете ми внучки са много ритмични, малката има заложби, пее вярно. Но не мога да кажа, че ще тръгне по пътя на майка си или на мен. А малкият е на близо 3 години и е съвсем малък, за да преценим. Не се знае, може пък той да ни изненада“, споделя дядото на трите внучета. На въпроса какво си пожелава по повод рождения си ден и новата 2023 година великият български изпълнител каза: „Пожелавам си, колкото и клиширано да звучи, само здраве. Аз и съпругата ми имаме трима внуци, пожелавам си да ни радват колкото Господ е отредил. Семейството ми да е живо и здраво, защото без него съм за никъде“.