0

А ктрисата Катрин Деньов откри 76-ото издание на кинофестивала в Кан, Франция, на церемония, чиято водеща бе дъщеря й Киара Мастрояни, съобщи АФП.

БЛЯСКАВА ЦЕРЕМОНИЯ: Фестивалът в Кан разпъна червения си килим (ГАЛЕРИЯ)

"Обявявам 76-ия филмов фестивал в Кан за открит", каза една от легендите на френското кино. Редом до нея бе американският актьор Майкъл Дъглас, който произнесе същото изречение на английски език, минути, след като бе удостоен с почетна награда "Златна палма".

Започна 76-ото издание на фестивала в Кан
а а а
24

Катрин Деньов, чиято снимка е на официалния плакат на тазгодишното издание на фестивала, каза, че мисли "много за Украйна" и рецитира стихотворение на украинската поетеса Леся Украинка.

Първата прожекция на тазгодишното издание на Кан е на филма "Жана дьо Бари", който е извън конкурсната програма.

Церемонията по откриването бе излъчвана на живо от 19 часа по телевизионния канал Франс 2. Заедно с това публиката можеше да види церемонията и първата прожекция за тазгодишното издание на фестивала в 344 киносалона във Франция. Днес филмът на Майвен "Жана дьо Бари" с участието на Джони Деп излезе на екран във Франция.

Надпреварата за наградата "Златна палма" започва в сряда с два пълнометражни филма - "Чудовище" на японския режисьор Хирокадзу Корееда и "Завръщането" на френската режисьорка Катрин Корсини.

Общо 21 режисьори се борят за "Златната палма", включително 7 жени - рекорден брой за най-големия филмов фестивал в света. Те ще бъдат оценени от деветчленно жури под председателството на шведския режисьор Рубен Йостлунд, друкратен лауреат на "Златна палма".