0

Й ордановден е един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос.

По случай празника „Телеграф“ потърси двама от най-известните български музиканти, които празнуват имен ден днес – Йорданка Христова и Йордан Караджов, които разкриха, че са кръстени съответно на своята баба и на своя дядо.

Майчина линия

„На баба ми по майчина линия съм кръстена“, разказа вчера музикалната прима. Тя сподели, че все още не знае как ще посрещне именния си ден, със сигурност обаче ще получи стотици честитки и пожелания за здраве и късмет. „Ще празнувам празнично, както искам“, пошегува се в типичния си стил Йорданка Христова. Изпълнителката на „Песен моя, обич моя“ разкри, че най-вероятно ще се почерпи с най-близките си вкъщи. „Не съм решила все още, но ще импровизирам“.

Река

По човешки и традиционно ще посрещне празника си фронтменът на „Сигнал“ Йордан Караджов. Той разкри пред „Телеграф“, че както всяка година така и тази си пожелава той и близките му да бъдат здрави през цялата година. „Гордея се много с името, което нося. Кръстен съм на моя дядо Йордан“, сподели музикантът. Той издаде, че всяка година на Богоявление се връща 2000 години назад във времето, когато в свещената река Йордан е кръстен Исус Христос.

Имен ден днес празнуват още кметът на София Йорданка Фандъкова, певицата Йорданка Варджийска, печелила всички възможни награди на фестивала за авторски песни „Пирин фолк”, актрисата Йорданка Кузманова, героят от САЩ'94 Йордан Лечков, легендарната шампионка по лека атлетика Йорданка Благоева, властелинът на халките Йордан Йовчев и други.