0

Б Г чалгата влезе в истинска война и поде мощно настъпление срещу сръбската си колежка Йелена Карлеуша, която първа започна всичко с непремерено изказване.

Сексапилната звезда оттатък Калотина, която трудно може да се похвали с хит, но пък има ефектен изглед, се изказа за българските си колеги: „На Балканите, особено в Сърбия, през последните години има шокиращо увеличение на боклука в музиката, наводнение от български глупости! Евтини аматьори в рокли за 3 динара и музика от Таджикистан. Сърбия и Балканите трябва да вървят напред и българският турбобоклук да не бъде нещо, което всеки слуша, освен тайно между четирите стени на стаята си“.

Единствено Диона я подкрепи в чат с фенове: „Много от вас ми писаха по този въпрос и ме обвиниха, че съм сложила лайк. Съжалявам, че звезди като Карлеуша имат подобно мнение за нас, но за жалост вижте къде са сърбите, гърците, албанците и вижте ние. Какво да кажа, че сме номер 1 ли? Ами не сме!“

Сен Тропе

Изказването на Карлеуша обаче обиди много от другите родни изпълнители. Галин сподели с фенове за нея: „Мисля, че знам само една нейна песен, и то защото Азис участва в нея. Много грозно се изказа за музиката ни! Нарече я „траш мюзик“ - т.е. „музика за боклука“. Ама не спира да пее „Сен Тропе“ по участията си иначе. Мисля си, че най-големият й проблем е, че никога няма да е като Цеца“.

Андреа е сред най-силно изразилите възмущението си от сръбкинята и каза по адрес на музиката й: „Който иска да живее в миналото, да има селски нагласи и да слуша евтин турбофолк, нямам нищо против“. А после продължи с патриотична нотка: „Българските артисти, български боклуци, а в същото време ходи и прави дует с Азис и пее „Сен Тропе“, прави дуети с някаква, която е крала мои песни, краде ми визиите и аз нищо не казвам – щом харесва нас и българската музика! Но да обижда нас и цялата ни култура, защото българската музика е част от нашата култура, е много грозно от нейна страна и много невъзпитано. Аз не съм съгласна и няма да оставя така да се говори. - И допълни: - Трябва да се говори, когато някой чужд изпълнител плюе нашата музика, а не и ние да се плюем самите. Трябва да имаме самосъзнание, да се уважаваме, да се обичаме и да се подкрепяме“.

Иначе от години има прескачане и обмен на песни между нашата чалга и сръбската, като това предимно бе от запад на изток. Но в последно време и доста български песни стават хитове там. А случаят, когато кавър на Камелия по песен на Лепа Брена се превърна в тотален хит в Сърбия и засенчи оригинала, е много показателен, че и ние даваме нещо на съседите, макар то всъщност да си е тяхно.

Скандали

В родния фолк отдавна има всякакви скандали. Дълги години две от най-близките приятелки – Преслава и Галена, не си говореха и се носеха различни слухове какво всъщност е произлязло помежду им. Имаше всякакви версии – от битка за гадже, през това коя е първото голямо откритие на Милко Калайджиев, до съждения коя е по-велика и въобще по-по-най. Двете в крайна сметка се помириха и сега не демонстрират да са първи приятелки, но поне не се дърпат за косите в прекия или преносния смисъл.

Другата епична битка беше между Алисия и Емануела, които създаваха впечатлението, че много се обичат и ако не първи приятелки, то са поне втори или трети. По едно време обаче Емануела напусна фирмата, в която бе заедно с Алисия. А последната заяви пред „Сигнал БГ“: „Емануела не е откровен човек в моите очи. Тя е човек, който ще застане пред мен, ще ми каже „здравей“, ще ми обясни някакви неща като колко хубави песни имам, а зад гърба ми ще се изрази по кофти начин“. Двете дотолкова се мразеха една друга, че гледаха така да наредят нещата, та да не попаднат не само в един и същ клуб по едно и също време, но и в един град. Сега нещата са се поуталожили и двете не създават впечатлението, че са в преки сблъсъци, но пък отдавна е ясно, че са готови на всякакви военни действия една спрямо друга. Нещо като при вица, когато една жена казва на мъжа си, че солницата се е разсипала и била се настроила да вдига скандали. И тук така – солта от солницата винаги е разсипана за всеки случай и трябва само повод.

Песен

Между Кали и Райна също имаше дружба навеки, но тя просъществува само няколко години. Кали пусна песен, която се оказа със същата музика като парче на Райна. После стана известно, че Пилето на фолка (както викаха дълго време на Райна) дълго време е държало песента у дома си, записала я, но години наред не я пуснала по една или друга причина. А композиторът Боби Павлов решил да пласира мелодията и при колежката Кали, но вече с друг текст. И понеже и двете певици са темпераментни, се заформи такава перфектна буря, която за малко да прескочи отвъд границите на гилдията, но по това време народът си имаше други занимания и скандалът не се разрасна до национален. А и всяка от певиците реши да си пее песента. Но и до ден днешен двете избягват да срещат погледите си. Нищо чудно обаче след време някой хитър мениджър да ги убеди да обърнат скандала в по-положителни емоции. И защо да не запишат обща песен или пък да направят заедно концерт – варианти и примери от световния шоубизнес има достатъчно по темата.

Легенда

Легендарният в попфолк средите Коко Динев е причината Анелия и Емилия да се мразят веднъж и завинаги или поне до следващия път. Всъщност Коко навремето бе поводът доста от звездите да въздишат по него с мерака да му станат булки, но малко успяха. Едно не можеше да се отрече – винаги си избираше певици, които наистина имат добри вокални възможности, а и изглеждат прекрасно. После вкусът му или се промени, или той реши, че пеенето невинаги е най-важното нещо. Но в онези години страната се тресеше от скандала между Анелия и Емилия. Знаеше се, че Емилия бе влюбена в Коко, а и той в нея. Обаче се оказа, че и Анелия има чувства към Динев. И то такива, че е готова да прегази всичко пред себе си. Както и се случи. По нейната логика, след като веднъж й е бил гадже, трябва да й стане и мъж. По това време Анелия е много близка приятелка до Мая Илиева. И успява да я убеди да навие мъжа си Георги Илиев направо да заповяда на Коко да вземе и се ожени за Анелия, като естествено пропуска, че Емилия е избраницата на сърцето. Речено-сторено. Анелия се жени, а на снимките Коко изглежда все едно е отишъл на заколение. Но такива бракове не просъществуват дълго, този също. Затова пък омразата може и да е вечна, но също не е задължително, защото времето понякога и лекува. Години по-късно и Емилия се омъжи за Коко Динев, а после се разведе. Вече и Анелия, и Емилия са с други мъже и сякаш са забравили, че някога за водили истински войни за едно гадже.