0

А мериканската актриса Джоан Коупланд – звезда от сапунените опери и множество бродуейски мюзикъли, е починала на 99-годишна възраст в дома си в Манхатън, Ню Йорк. Съобщението за смъртта й е дал на Hollywood Reporter нейният син Ерик Къпчик.

Американската актриса Джоан Коупланд – звезда от сапунените опери и множество бродуейски мюзикъли, е починала на 99-годишна възраст в дома си в Манхатън, Ню Йорк. Съобщението за смъртта й е дал на Hollywood Reporter нейният син Ерик Къпчик.

Родена в Ню Йорк като Джоан Максин Милър, тя е сестра на легендарния драматург Артър Милър – автора на „Смъртта на търговския пътник“, „Цената“, „Всички мои синове“, „Последният янки“ и още множество пиеси, превърнали се в класика. Актрисата обаче избира псевдоним, за да не експлоатира известността на брат си. Нейна племенница е актрисата и режисьор Ребека Милър, дъщеря на Артър Милър и съпруга на Даниъл Дей-Луис.

Джоан Коупланд е сред първите членове на Actors Studio на легендарния Лий Страсбърг. Тя бе дубльорка на Катрин Хепбърн в ролята на Коко Шанел в мюзикъла „Коко“, който има над 320 представления в периода 1969-70 г. На бродуейска сцена актрисата играе и в две комедии на Милър – „Цената“ (1968) и „Американският часовник“ (1980), за изпълнението си в която печели Drama Desk Award.