0

Д ни след като беше в Киев, за да заснеме сцени за документалния си филм за руското нашествие в Украйна, холивудският актьор и режисьор Шон Пен се оказа сред хилядите бегълци, искащи да достигнат до Полша, съобщи агенция Reuters.

Дни след като беше в Киев, за да заснеме сцени за документалния си филм за руското нашествие в Украйна, холивудският актьор и режисьор Шон Пен се оказа сред хилядите бегълци, искащи да достигнат до Полша, съобщи агенция Reuters.

Той публикува снимка в Туитър, на която е с раница и дърпа багаж на колелца, докато върви по път между автомобили в колона. "Аз и двама колеги вървяхме мили до полската граница, след като изоставихме автомобила си край пътя", написа Шон Пен към снимката. "Почти всички автомобили на снимката бяха само с жени и деца, предимно без багаж, като колата е единствената им принадлежност", уточнява той, без да обяснява защо те самите са изоставили своята.

Говорителката на Шон Пен в Лос Анджелис Мара Бъксбаум написа в имейл до агенцията, че Шон Пен е напуснал безпроблемно Украйна, без да отговори на въпросите къде е той сега или как точно е напуснал страната.

Пен беше в Киев миналия четвъртък и присъства на брифинг на президента Володимир Зеленски през първия ден от руското нападение. Той е правил снимки за документален филм за кризата, съобщиха тогава от канцеларията на Зеленски.

"Шон Пен е сред тези, които подкрепят Украйна в Украйна. Страната ни му е благодарна за тази проява на кураж и честност", гласеше изявлението. В него се казваше също, че Шон Пен е интервюирал украински политици и военни, както и журналисти за филма, заради който е бил в Украйна и през ноември.

В изявление миналата седмица лауреатът на две награди "Оскар" нарече украинския народ "исторически символ на смелостта", а страната – "върха на копието за демократичното приемане на мечтите". "Ако им позволим да се бият сами, американската ни душа е загубена", написа Пен.

Холивудският актьор и режисьор е известен политически активист. Той взима присърце и различни хуманитарни каузи, като подпомагането на пострадалите от урагана Катрина, от земетресението в Хаити през 2010 г., от наводненията в Пакистан през 2012 г. и др.