0

Н ародната певица Славка Калчева е получила забрана да издава емблематичния си хит „Бяла роза“, научи „Телеграф“.
Ветото идва от аранжора на песента Тодор Димитров–Токича. Той е предявил финансови претенции към изпълнителката и нейния издател от „Пайнер“ при включването на записа в нов диск. 

Контракт

„Исках да издам песента в още един албум. Въпросният човек настояваше да му плащам допълнително на година, защото „Бяла роза” е станала голям хит. Той има претенции, че аранжиментът му е страхотен и едва ли не е направил песента. Неговото всеки може да го свърши. Започва отсвира и интродукцията с мелодията на песента. Не е проявил творчество да използва нещо друго. Разбира се, не казвам, че не се е потрудил, но тогава договорът беше такъв - плащаше се еднократно и край. Аз веднъж съм му платила по контракт“, обясни звездата, която на 2 декември стана на 67 г. Затова тя не е включила всенародния хит в последния си албум. „Откъде накъде ще му плащам на този човек всяка година?! Музиката е моя, той само е направил аранжимента, а има претенции“, бясна е гласовитата ямболийка.

Обложката на най-хитовия й албум Сватба

 Обложката на най-хитовия й албум Сватба

Клип

Тя е искала да издаде „Бяла роза“ 20 г. след създаването й, за да я възроди и в тв ефира. „Минаха 10 години и трябваше да подпиша анекс, за да направим нов клип на песента, който да пуснат по телевизията „Планета”. Аранжорът обаче предяви претенции аз или Митко Димитров да му платим, за да се върти екранизацията в ефир. Въпросният аранжор забрани и на други певици от „Пайнер” да пеят песните, които е направил навремето“, разказва още Славка Калчева. Певицата не е наясно дали Токича получава някакви авторски права за „Бяла роза“ и признава, че самата тя не взима нищо за свои песни. „За 10 години от „Музикаутор” са ми писали 700 лева, за 12 от „Профон” - 800 лева. Парите са от някакви телевизионни предавания и радия“, допълни тя. За да тушира скандалните спорове, бившата солистка на легендарния оркестър „Козари“ е решила да направи нов аранжимент на „Бяла роза“ и да я издаде в следващия си албум. „Само това е начинът“, казва още певицата.

Цветята от зетя я вдъхновяват за текста

Цветята, подарени й от зетя, който тогава е бил още кандидат за член на семейството, са вдъхновили Славка Калчева да напише текста на „Бяла роза“. Певицата разказа цялата история пред „Телеграф“: „Бях в период, в който подготвях втория си албум „Сватба“. В първия си диск „Завръщане“ бях направила една авторска песен „Бяла хубава мома“ и видях, че хората много я харесаха и стана много популярна още с излизането й. Реших и във втория да включа подобен ритъм, за да мога да ги свържа в китка и хорцето да стане по-дълго. Хората винаги играеха на „Бяла хубава мома“ и реших, че трябва да има още една такава песен. Бях сама вкъщи, когато в главата ми дойде мелодията. Исках текстът да е нещо запомнящо се, да не е сложен, но красив. Бяло, бяло – реших да продължа същата стилистика, пък и случайно вкъщи имаше бели рози във ваза, подарени от приятеля на дъщеря ми... Те ме вдъхновиха и така се роди „Бяла роза“. С моя колежка от Ямбол много пъти променяхме текста. Аранжимента направи Токича, който беше тонрежисьор в „Пайнер“. Интересното е, че с известна пренебрежителност отначало той подходи към песента. Записах я последна за албума, а като излезе дискът, й снимахме клип.“

С издателите си Мария и Митко Димитрови и колежката Глория

 С издателите си Мария и Митко Димитрови и колежката Глория

Пяла я по 6 пъти на концерт

„Най-малко по 5-6 пъти съм пяла „Бяла роза“ на концерт. Направих и други подобни песни - „Бели гълъби“, „Момина сълза“ - все в този ритъм, но „Бяла роза“ въздейства по особен начин“, разкрива Славка Калчева. Албумът й с култовата песен излиза през 2000 г., а след като се завърта по телевизия „Планета“, става такъв бум. „Когато ходех по участия, непрекъснато я искаха. Самите диджеи го потвърждаваха. Нашият Живко Микс ми разказа как дори изморени, когато зазвучи „Бяла роза“, всички хора стават. Така е повече от 20 години. На последния ми концерт за м.г. във Варна, който направихме на открито, нарочно не я включих, но публиката си я искаше и си чакаше „Бяла роза“, споделя още певицата. Тя е записала песента на един дъх, но въобще не е очаквала, че ще стане такъв феномен. „Ако бях предвидила успеха, щях да кръстя албума „Бяла роза”. А аз го нарекох „Сватба” заради една друга песен, която изпълних на феста „Тракия фолк”. А и нали цял живот все по сватби съм пяла”, откровеничи мегазвездата.

В прегръдките на шоумена Венци Мартинов

 В прегръдките на шоумена Венци Мартинов

Има 4-ма внуци, още се чувства млада

Славка Калчева е родила сина си и дъщеря си съвсем млада, затова сега има четирима внуци, като две от момичетата показа при гостуването си в „Забраненото шоу на Рачков“ по NOVA. “Дъщеря ми е в Ямбол. Голямата внучка завърши Американския университет в Благоевград. Има две висши образования и работи в международна фирма. Сестра й в момента е студентка в НБУ. Синът ми и семейството му вече 8 години живеят в Ирландия, но на празници сме заедно“, разкрива певицата. Тя признава, че не се чувства на 67, но й е трудно да определи на колко се усеща. „Всъщност за мен годините са просто цифра. Когато общувам с хора на моята възраст, които обичат да се оплакват, не ми е никак приятно. Не обичам пенсионерските разговори. Човек трябва да живее така, както се усеща. Аз лично се чувствам млада, с младежки дух. Благодарна съм, че съм здрава“, добавя звездата.