0

С инът на големия актьор Андрей Чапразов – Михаил Чапразов, е отказал да се прибере в България, след като поиска помощ от консулството ни в Китай срещу домашно насилие от съпругата му. Това обяви Иван Табаков, завеждащ консулската ни служба в Пекин. Той изпрати официален отговор до писателката Милена Фучеджиева, която преди дни даде гласност за проблема. 

Билети

„След като цялата организация бе направена успешно, г-н Чапразов лично отказа да се завърне в България под претекст, че отношенията със съпругата му са се нормализирали и той желае да остане в Китай. Въпреки неколкократните опити да го убедим да промени позицията си той отказа да го направи. Вследствие на създалата се ситуация дълго време г-н Чапразов не бе споделял за проблеми. Заявяваните от скоро бяха свързани с молба някой от посолството да пътува до адреса му на местоживеене, което, отчитайки обективната КОВИД ситуация в страната, с регулярни локдауни на различни градове и райони и забрана за напускане на Пекин, 2 седмици карантини при напускане и влизане в столицата, физически бе невъзможно. Посолството продължава да бъде в постоянен контакт с него и в готовност за оказване на поредно съдействие за прибирането му в България. Можем отново да съдействаме за закупуване на самолетни билети и да координираме с местните власти безпрепятственото му напускане на страната, но всичко това трябва да бъде категорично заявено и адресирано до нас лично от г-н Чапразов“, се казва в писмото на Табаков.

Манастир

„Консулът е поискал да говори със съпругата на Михаил Чапразов по телефона, а би било добре и да се отиде на място. Но предвид разстоянията и ситуацията в момента не знам доколко е възможно. Надявам се да му помогнем да вземе решение за себе си. Няма как да разберем какво се е случило между тях, но дано се разплете този възел. Михаил е много религиозен и ми сподели, че като се върне в България, би искал да отиде в манастир. Дано Господ му помогне. Но вероятно се страхува, че ако си дойде, може никога повече да не си види децата“, коментира пред „Телеграф“ Милена Фучеджиева. 

Мерки

От писмото на консула става ясно, че още през ноември 2021 г. е изпратена нота до местното МВнР с копие до офиса за външни връзки и Службата за обществена сигурност на гр. Циндао, с която се отправя молба за проверка на сигнала и оказване на съдействие по разрешаване на проблема, както и даване на постоянен телефонен достъп на г-н Чапразов до посолството, както и да се получи пълна, точна и обективна информация по случващото се, респективно да се защити интересът и правата на българския гражданин. „Въпреки че от китайска страна бе отговорено, че домашно насилие не е било установено, посолството предприе мерки по организиране завръщането на г-н Чапразов в България, отново в координация с местното МВнР и органите за сигурност. Бе координирано вземането на PCR тест, което е задължително условие авиолиниите да качат съответния пътник“, казва пише още Табаков. Пълният текст е публикуван във фейсбука на Милена Фучеджиева, а в коментарите под него Михаил Чапразов разкрива за китайската си съпруга: „Тя винаги ме заключваше. Това е цялата истина. Как да го докажа със снимка или видео и на кого да го пратя“.