0

Р ежисьорът Стивън Спилбърг – трикратен носител на награда „Оскар“, и съпругата му – актрисата Кейт Капшоу, дариха 1 000 000 долара като хуманитарна помощ за Украйна след руската инвазия.

Режисьорът Стивън Спилбърг – трикратен носител на награда „Оскар“, и съпругата му – актрисата Кейт Капшоу, дариха 1 000 000 долара като хуманитарна помощ за Украйна след руската инвазия.

Артистичната двойка направи това чрез своята фондация Hearthland, която разпределя средства за различни организации, вкл. Полския червен кръст, World Central Kitchen и др.

Много кинозвезди в момента даряват средства за спешна помощ в извънредната ситуация, настъпила с войната в Украйна. Преди десетина дни Леонардо ди Каприо предостави 10 000 000 долара на украинските въоръжени сили в подкрепа на военните и хуманитарните усилия за спасяване на страната. „Вълкът от Уолстрийт“ има украинки корени чрез баба си по майчина линия, която е от Одеса, и остро осъди руската инвазия. Холивудското семейство Мила Кунис и Аштън Къчър откри кампания за набиране на средства в полза на Украйна, създавайки страница в платформата GoFundMe.org. Целта им бе да съберат сумата от 30 000 000 долара, три от които първоначално бяха дарени лично от тях. Актрисата от „Черен лебед“ произхожда от Чернивци, южно от Лвов. „Преди две седмици ви помолихме да се присъедините към нас и повече от 65 000 от вас откликнаха и дариха, колкото им е възможно. Сега, с ваша помощ, постигнахме нашата цел от 30 милиона долара“, обяви Мила Кунис в Инстаграм. Средствата са преведени и продължават да се препращат към организациите Flexport.org и Airbnb.org, така че да могат да се използват веднага. А Кунис и Къчър вече се стремят към по-висока цифра: общо 40 000 000 долара благотворително за страната.

Италианският рапър Федец, който преди броени дни съобщи с видео в социалните мрежи, че се бори със сериозно заболяване, е закупил чрез своята благотворителна фондация превозно средство за транспортиране на медикаменти и оборудване за Червения кръст в полза на бедстващото население в Украйна.