0

С еверноамериканската премиера на българския филм "Стихията Медея" за работата по театралния и социален проект "Медея" на актрисата Снежина Петрова ще бъде на Международния фестивал за документални филми за изкуство в Монреал.

Северноамериканската премиера на българския филм "Стихията Медея" за работата по театралния и социален проект "Медея" на актрисата Снежина Петрова ще бъде на Международния фестивал за документални филми за изкуство в Монреал.

На 40-ото издание на най-големия в света кинофестивал с подобна насоченост, който ще се състои от 15 до 27 март, се представят 209 продукции от 46 страни – на онлайн платформата на фестивала и в осем киносалона в Монреал. На форума 50 филма ще имат своите световни премиери, а 59 са премиерите за Северна Америка.

Българският филм на режисьора Найо Тицин има за цел да „реабилитира“ мястото на децата в произведението на Еврипид и да интегрира деца от различни малцинствени групи от Пловдив и София. Продукцията ще бъде представена в програмата "Вдъхновяващи жени" на канадския кинофорум. Филмът ще се излъчи онлайн на 16 март.

Проектът "Медея" бе сред 30-те лауреата от 25 страни, спечелили Наградата за европейски гражданин за 2020 г. на Европейския парламент.

Фестивалът в Монреал е най-старият за документално кино за изкуство и тъкмо той е вдъхновил създаването на българския му еквивалент Master of Art, чието тазгодишно издание бе от 10 до 28 февруари. Интересът към документалното кино през последните години расте и все повече документални филми за изкуство се правят и у нас.

Представянето в Канада е първото за филма „Стихията Медея“ на международен кинофестивал тази година, след като през октомври миналата година бе включен в програмата на Европейския филмов фестивал, организиран от европейската мрежа на национални културни институти на ЕС (EUNIC) в Стокхолм и Европейската комисия с още 15 европейски продукции.