0

О т 25 март всеки, който се разходи в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“, ще има възможност да разгледа документалната изложба „Стоянка Мутафова – влюбена в театъра душа“. Експозицията е посветена на 100-годишнината от рождението на незабравимата актриса, съобщават от Съюза на артистите в България (САБ).

От 25 март всеки, който се разходи в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“, ще има възможност да разгледа документалната изложба „Стоянка Мутафова – влюбена в театъра душа“. Експозицията е посветена на 100-годишнината от рождението на незабравимата актриса, съобщават от Съюза на артистите в България (САБ).

Стоянка Мутафова е творец, който остава в паметта на хората от няколко поколения със своите ярки сценични превъплъщения. Фокусът на изложбата е творческата биография на актрисата, като са припомнени едни от най-запомнящите се театрални образи на Мутафова, сред които Баба Гицка от „Големанов“, Анна Андреевна от „Ревизор“, Людмила Спиридонова от „Смъртта на Тарелкин“, Селямсъзката от „Чичовци“ и др. 

В 28 табла ще бъде представен сценичният път на актрисата. Използвани са снимки, документи, рецензии и интервюта от архивите на Съюза на артистите в България, Народен театър „Иван Вазов“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“. За включването на кадри от екранните й роли съдейства Българската национална филмотека, разказват от САБ.  

Официалното откриване на експозицията е на 25 март от 17.00 часа, когато ще бъдат раздадени точно 100 картички с автограф и снимка на актрисата. Дизайнът на колекционерските подаръци е на бранда „Трето колело“.

Документалната изложба „Стоянка Мутафова – влюбена в театъра душа“ е част от Софийския театрален салон, който влиза в Календара на културните събития на Столичната община за 2022 г., и е част от Националния културен календар.

Събитието се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на туризма, както и на лично дарение от проф. д.т.н. инж. Цоло Вутов, съвместно с благотворителната програма „Българските добродетели” на Група ГЕОТЕХМИН.

Основни партньори са Първа инвестиционна банка и NESCAFÉ® DolceGusto.

Събитията се осъществяват и с подкрепата на Атера Дизайн,Минерална вода H2O, NOUHAU Saloon, Hill Clinic, VivacomArtHallOborishte 5, АКТ Унима – България, Театър Азарян, Столичен куклен театър, Народен театър „Иван Вазов“, Общински културен институт Дом на културата „Красно село“, Издателство „Колибри“, MSM.BG, MDL.

Медийни партньори са БТА, БНТ, БГ Радио, АртАкция, Въпреки.com, Impressio, Dir.bg, списание КуклАрт, От града, artSofia, 7АRTS.BG.