0

С ъд в Истанбул осъди рапъра Мурда на над четири години затвор заради "насърчаване на употребата на наркотици" в негови песни, съобщи за ДПА неговият адвокат, предаде БТА. Присъдата обаче не е окончателна.

38-годишният музикант, който е холандски гражданин и сега се намира в Нидерландия, отрича обвиненията. Адвокатът му Юмит Гюркал Егемен посочи, че е обжалвал "несправедливата" присъда.

Мурда беше задържан през октомври за кратко на летището "Сабиха Гьокчен" в Истанбул.

Рапърът, чието истинско име е Мехмет Йондер Доган, пее предимно на турски и е популярен в Турция. Той е "действал само в рамките на свободата на изразяване", коментира адвокат Егемен и добави, че обвиненията се отнасят за три от песните на Мурда, едната от които е озаглавена "Еh Baba" и е гледана повече от 116 милиона пъти в YouTube.

"Свих един джойнт. Човече, това ме разтърси", гласи стих от песента.

През последните години Турция взе на прицел рапъри, някои от които са известни с критичните си изказвания по адрес на правителството и на президента Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва ДПА.

През 2018 г. известният турски рапър Езхел бе арестуван за кратко за публично насърчаване на употребата на наркотици в текстовете си, като скоро след това бе оправдан.