0

К аква е тайната съставка за създаването на добър филм на ужасите? Ценителите на жанра знаят, че отговорът се крие в обратите в сюжета, като най-често това ни лишава от финал ала „И заживели щастливо“. Разбира се, за да може стомахът ни да е на топка, докато очакваме някой от главните герои да се прости с живота си, за подходящото настроение се грижат драматична музика и подходящи декори. Оказва се, че страната ни е дала фон на куп популярни хоръри.

Каква е тайната съставка за създаването на добър филм на ужасите? Ценителите на жанра знаят, че отговорът се крие в обратите в сюжета, като най-често това ни лишава от финал ала „И заживели щастливо“. Разбира се, за да може стомахът ни да е на топка, докато очакваме някой от главните герои да се прости с живота си, за подходящото настроение се грижат драматична музика и подходящи декори. Оказва се, че страната ни е дала фон на куп популярни хоръри.

Последният излязъл по кината такъв е „Тексаско клане“. Лентата се разписа с премиера преди няколко дни и привлече вниманието на медиите отвъд Океана. Лентата е в духа на предшествениците си от поредицата, въпреки че тръпката е сведена до минимум. Историята разказва за група млади предприемачи, които искат да създадат нова общност

в запустяло градче в Тексас

Сградата, която купуват, е била сиропиталище, чиито обитатели са директорката и добре познатият ни Ледърфейс. След смъртта на „майка си“ злодеят с афинитет към маски от човешка кожа отмъщава на главните герои както знае най-добре - с резачка в ръка. Актуалното „Тексаско клане“ е под шапката на Netflix и Legendary. Действието се развива бързо в рамките на 81 минути. Режисьор е Дейвид Блу Гарсия, а актьорският състав включва младата кинонадежда Елзи Фишър („Осми клас“), Сара Яркин (Нappy Death Day 2U), Джейкъм Латимор („Лабиринтът“), Джон Уест-джуниър („Лоши момчета завинаги“) и ирландският актьор Мо Дънфорд, добил световна популярност с участието си в сериала „Викингите“.

„Как превърнахме България в Тексас? Зависи за коя част на Тексас говорим. Тексас предлага разнообразни пейзажи, както и България, затова не беше трудно. Прилича много на Западен Тексас, където са планините Форт Дейвис“, заяви пред изданието austinchronicle.com режисьорът.

Гарсия благодари на Асен Божилов и Джоуи Острендър, които са се занимавали с декора и са създали „доста добър тексаски град“.

Според режисьора единствената голяма разлика между родината ни и Тексас е, че при нас няма толкова бодлива тел.

Не всичко обаче е било цветя и рози.

Заради мерките за безопасност

покрай коронавируса някои сцени са отнемали няколко дни. Една от тях е заснета в автобус, пълен с хора. Това е отнело три-четири дни на екипа, тъй като заради голямата бройка актьори е трябвало да се дезинфекцира по-често, обясни той пред The Hollywood Reporter.

Друг филм от франчайза - „Ледърфейс“ от 2017 г., също е заснет на наш терен. Любопитен факт е, че за разлика от „Тексаско клане“ редица българи се разписват с участи в него. Сред тях са актьорите Димо Алексиев, Велизар Бинев и покойната Лорина Камбурова. „Ледърфейс“ служи като предистория на първото клане, излязло на екран през далечната 1974 г. Сюжетът показва как

един умствено нестабилен човек

се превръща в серийния убиец, който познаваме от предходните филми. Кастът включва още Стивън Дорф, Ванеса Грейс, Сам Страйк и Лили Тейлър. Режисьори са Джулиън Мъри и Александър Бастило.

Миналото лято на голям екран се появи хорърът Till Death, който доведе у нас холивудската красавица Меган Фокс. В лентата виждаме чаровната брюнетка като нещастно омъжена за адвоката по наказателно право Марк, на когото изневерява с негов приятел. Навръх годишнината си семейната двойка заминава за хижа в средата на нищото, а след бурна нощ героинята на Фокс се събужда

закопчана с белезници за трупа

на съпруга си. Преди да се самоубие, той се е погрижил да затрудни измъкването й максимално. За цвят се появяват любовникът й и двама наемни убийци, които са били по петите на Марк. Актьорският състав включва Калън Мълвей (Отмъстителите: Краят“), Иойн Макен („Мерлин“) и Джак Рот. На режисьорския стол сяда Скот Дейл, а сценарият е дело на Джейсън Карви.

Редица култови ужаси от близкото минало също са заснети в България. „Четвъртият вид“ е точно от онези филми, които спрямо стабилността на психиката ти не излизат от главата ти в рамките на седмица или месец. Лентата от 2009 година, която печели приходи от 58 милиона долара при бюджет едва от 10, е заснета у нас и в Канада. Ако не се впечатлявате от кървави убийства и рязане на крайници, а търсите тръпката на добрия трилър, това е точното попадение. Бонусът е, че освен невероятната Мила Йовович в роля виждаме и актьора

Юлиан Вергов като неин съпруг

Целият сценарий се завърта именно след мистериозната смърт на героя на звездата от „Откраднат живот“. Всъщност най-страшното в историята е, че тя е базирана на истински факти. „Четвъртият вид“ проследява неразрешена мистерия в град в Аляска, където има необичайно много и необясними изчезвания на хора за последните 40 години и обвинения към правителството, че потулва случая, не по-различни от обстоятелствата около прословутата Зона 51. Д-р Абигейл Тейлър, зад чиято престилка се крие Йовович, записва сеанси на травматизирани пациенти и неволно открива някои от най-тревожните доказателства за отвличания от извънземни. Не звучи кой знае колко ужасяващо, докато не разбереш, че във филма са вградени

реални архивни кадри

За разлика от „Четвъртият вид“ поредицата „Плюя на гроба ти“ е предвидена за зрителите, които се впечатляват от солидна доза садизъм и кръв. Поради това лентата е приета остро от критиците. Хората със слаби сърца трудно ще стигнат до втора част, в чиято основа е България. И не говорим само за терен на снимките. Историята се върти около амбициозен модел от Ню Йорк, която е отвлечена от трима братя нашенци и доведена в страната ни. В ролите на двама от тях - Георги и Николай Патов, влизат Явор Бахаров и Алек Алексиев. За да спестим нецензурно описание на брутално изнасилване, ще прескочим до частта, в която главната героиня е заровена жива.

Отец Димов я спасява

и тя по-късно отмъщава на похитителите си, като героят на Алексиев намира смъртта си, като се дави в тоалетна чиния. Един от основните персонажи е детектив Кирил, който също е поверен на български актьор - Георги Златарев. Поради неуместни сцени „Плюя на гроба ти 2“ е допуснат до само един киносалон в Щатите, а феновете го гледат предимно онлайн.

Един себеуважаващ се любител на страшните филми е гледал поне веднъж и поредицата „Погрешен завой“. Сюжетът в частите, които се множат през година-две от 2003-та насам, е идентичен - група младежи бъркат пътя и попадат в гориста местност, а силно деформирани канибали ги ловят, убиват и вечерят с частите на телата им. В третия, петия и шестия филм главните попълнения в каста минават през София и правят погрешен завой директно

в горите на Витоша

Там героите са посрещнати от семейство „симпатяги“, в което членовете носят култови имена от типа на Трите пръста, Едното око и Зъби триони. Смехът на злодеите се забива болезнено в ума ти като сирена при бедствие, а зад ужасяващите маски стоят предимно българи. Проверка на „Монитор“ сочи, че в тяхната кожа скачат нашенци, сред които Борислав Илиев, Асен Асенов, Радослав Първанов и Данко Йорданов. Българската следа не свършва дотук. В предпоследната част от поредицата, която се развива под мотото „Последно убежище“, с участие се разписва моделът Бориса Тютюнджиева. На режисьорския стол пък сяда Валери Милев.

Наскоро холивудският режисьор Рени Харлин, познат с работата си по куп хитови филми, сред които „Умирай трудно 2“, „Катерачът“ и „Дълга целувка за лека нощ“, също засне хорър у нас. Лентата носи името The Refuge (б.а. - в букв. превод „Убежището“) и се очаква скоро да получи премиерна дата. Сценарият е фокусиран върху сержант Рик Педрони, който се прибира у дома при съпругата си Кейт

след битка в Афганистан

На бойното поле обаче той е атакуван от мистериозна тъмна сила и след това не е същият. Според докторите Педрони страда от посттравматичен стрес, но половинката му усеща нещо по-страшно. Докато сержантът посещава терапевтични сеанси с други войници, Кейт открива, че е обладан от зъл дух.

„Обичам да правя страшни филми заради възможностите да експериментираш с визуалните ефекти и персонажите. The Refuge е ужасяващо пътуване

в най-скритите кътчета на ума

Това не е обикновен хорър за обитавана от духове къща или за безскрупулен убиец. Това е изследване на тема какво се случва, когато зъл демон обладава невинна душа“, сподели Харлин в официално заявление. Сценарият е поверен на Бен Щайнкрайцър, известен с работата си по научни фантастики. Освен режисьор Харлин е и продуцент на проекта заедно с Ярив Ленер, Роб Ван Нордън, Гари Лучеси и Майкъл МакКей. В главните роли ще видим Софи Симнът, Холард Дел, Шървин Аленаби, Джейсън Флейминг и други. Не липсват и български актьори. В The Refuge участват Велизар Бинев, Бояна Авджиева, Атанас Сребрев и Калоян Минев.

Сред филмите на ужасите, снимани в България, са още „Гняв 3“, „Денят на мъртвите“, „Черната Далия“, "Нощен влак“, „Извънземен апокалипсис“, „Атака на акули 3“, „Ковчегът на чудовището“ и много други.