0

М узикалната комедия на режисьора Виктор Божинов „Голата истина за група Жигули“ е най-гледаният български филм за изминалата 2021 г., показва справка, публикувана на сайта на Националния филмов център.

Определян от зрителите като „завладяващ и чудесно сътворен“, филмът с участието на Михаил Билалов, Димитър Рачков, Филип Аврамов, Герасим Георгиев–Геро, Лилия Маравилия и Ирини Жамбонас, събира до момента 153 305 зрители, или близо половината от общия брой зрители на първите 10 български филми, а приходите му възлизат на почти 1 400 000 лв.

Броени месеци след премиерата си тази пролет хитовият филм на Виктор Божинов атакува върха на боксофиса и зае 2-ро място за последните 30 години. Скоро след своята онлайн премиера в платформата Neterra.TV+ той успя да постави още един забележителен рекорд, като стана най-търсеното родно заглавие в този формат за периода от съществуването на платформата. Филмът е достъпен от цял свят с допълнителна опция за субтитри на английски език и е гледан от всички краища на света. На най-голям успех извън страната заглавието се радва в САЩ, Обединеното кралство и Германия. „Радвам се, че филмът не спира да вълнува зрителите и че продължаваме да носим положителни емоции на хората в България и извън нея. За нас с екипа водещото беше преди всичко да създадем качествен филм и смятам, че въпреки всички затрудняващи обстоятелства успяхме да го постигнем. Нестихващият интерес на зрителите е най-голямото признание за това. Надявам се още дълго да го гледат онлайн у дома, сега идва чудесно време за приятни преживявания с близките хора“, споделя режисьорът Виктор Божинов.

До днешна дата в кината в България са разпространени 25 игрални и 8 документални български филма с общ брой зрители 346 899 и приходи 2 940 587 лв. Общият брой на зрителите на топ 10 е 336 902 с приход 2 867 677 лв. На първите места във филмовата класация са един музикален и два комедийни филма. След „Голата истина за група „Жигули“ се нарежда филмът с участието на Мария Бакалова и Васил Банов „Като за последно“ на режисьора Ивайло Пенчев с 61 004 зрители. Двата филма са подкрепени финансово от Националния филмов център. На трето място се класира „Бай Иван – Филмът“, реж. Николай Павлов, с 59 935 зрители. Като се има предвид, че филмът излезе на екран преди по-малко от две седмици, няма да е учудващо и да напредне още в класацията, тъй като е базиран на изключително популярен ютуб герой.'

На четвърто място в класацията се нарежда най-новият филм на Ивайло Пенчев - „Чичо Коледа“ с участието на Филип Аврамов. Лентата, вдъхновена по действителна история, е гледана до момента от 21 039 зрители и има приходи от 191 987 лв. Наполовина по-малко зрители - 11 233, са гледали филма на Мариус Куркински „Засукан свят“ по едноименния разказ на Николай Хайтов от сборника „Диви разкази“. Филмът „Жените наистина плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова, в който участва и Мария Бакалова и който разказва за пет жени от едно средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си в страна, раздирана от хомофобия и предразсъдъци, се нарежда на шесто място с 6984 зрители, 63 130,80 лв. приходи. След него на седма позиция в класацията е позициониран филмът, разказващ за последната експедиция на Боян Петров - „Отново съм тук“. До момента лентата е гледана от 2082 зрители и е генерирала 22 119,90 лв. приходи.

Българското предложение за номинация за „Оскар“ - филмът „Страх“ на Ивайло Христов със специалното участие на Светлана Янчева, е гледан от 1761 зрители и има 12 849,70 лв. приходи. След него с 1296 зрители и 10 766,20 лв. приходи се нарежда последният филм на Камен Калев - „Февруари“. На последно място е лентата с участието на Димо Алексиев - „Дани. Легенда. Бог.“, гледан от 890 зрители в киносалоните и 7 418,50 лв. приходи.