0

Н ационална програма по отбелязването на 80-годишнината на обичания актьор Стефан Данаилов бе дадена с „Ламбо сафари“ из софийските улици.

Всичко започна от едно от най-знаковите за него места - Народния театър. Много от неговите студенти бяха там, а първият гид бе Силвия Лулчева, която разходи почитателите и приятелите на Мастера си из столицата.

Програма

„Програмата е много амбициозна, която включва освен нова книга с последния му архив, последната ни среща и много непубликувани снимки. Той ми завеща архива си, което е огромна отговорност. Ще се направи един спектакъл, който само открехвам, е много сложен „Стефан Данаилов на разговор с неговите студенти“. Ще е много емоционално и интерактивно. Не е холограма, просто Стефан разговаря с някои от студентите си. Ще има активности в Пловдив, Варна, Стара Загора. Програмата няма да остане затворена само със София“, сподели пред „Телеграф“ Георги Тошев, който е създател на тази програма заедно с племенницата на Ламбо - Роси Обрешкова.

-

 -
Крум Стоев

Памет

В Народния отвориха й гримьорната на Стефан, където младият актьор и негов студент Павел Иванов, който я наследи, е съхранил всичките му неща - от пепелника, чашата, с която е пил кафе, последния екземпляр на „Пигмалион“, който той на диванчето е обичал да си чете преди спектакъл. Новият директор на театъра Васил Василев пък подари на Росица Обрешкова нещо безценно. Молбата за заявление от Стефан Ламбов Данаилов, тогава заслужил артист от театър „Българска армия“, да стане член на трупата на Народния театър, а тогавашният директор Дико Фучеджиев е разписал молбата. Това е през 1979 г. Оттогава до края на дните си Ламбо е свързан с този театър.

-

 -
Крум Стоев