0

П арите и славата не са ваксина срещу болестите. Доказателство за това са звездите, които изпадат в депресивни състояния, борят паник атаки и други психични разстройства. Някои успяват да загърбят мрачните мисли завинаги, други ги потискат временно, а трети са в битка с демоните си цял живот. Важно е обаче да се дава гласност на темата, защото средностатистическия човек с депресия може да черпи пример от знаменитостите и да потърси адекватна помощ.

Парите и славата не са ваксина срещу болестите. Доказателство за това са звездите, които изпадат в депресивни състояния, борят паник атаки и други психични разстройства. Някои успяват да загърбят мрачните мисли завинаги, други ги потискат временно, а трети са в битка с демоните си цял живот. Важно е обаче да се дава гласност на темата, защото средностатистическия човек с депресия може да черпи пример от знаменитостите и да потърси адекватна помощ.

Макар да няма потвърдена причина за смъртта на младия певец Денис Теофиков, стана ясно, че той е имал мрачни мисли преди да падне от седмия етаж. Това издаде приятелката му Алекса Ангелова. „Как не ви е срам?! Как няма грам доброта във вашите сърца? Преди три дни сподели, че не е добре и че го обземат мрачни мисли. Всичките негови близки бяхме до него и не го оставихме и за секунда! Всеки един от нас се бореше да му помогне и правехме всичко, което беше по силите ни! Не съдете хората, без да ги познавате и да знаете цялата истина! Обичахме го и ще го обичаме до края!“, написа в социалните мрежи тя. Появиха се различни версии за състоянието на изпълнителя, сред които лошо отношение от страна на продуцентите.

Рапърът Ивайло Иванов Иванов, по-известен на широката публика като Играта, разказа, че е изпаднал в депресия след битката си с COVID-19 преди година. Научил, че е болен след пътуване до Турция, но първите симптоми се появили още преди да замине. С приятелката му спазвали всички мерки, свързани с пандемията, а след като се прибрали от южната ни съседка се изолирали, макар че все още нямали потвърждение за COVID. След няколко дни лечение вкъщи, Играта трябвало да бъде хоспитализиран. Лиипса на информация за здравословното му състояние,

разминаване в мнението на лекарите

и изморени и изнервени сестри – това са само част от нещата, направили впечатление на Играта в лечебното заведение. И въпреки че бил изписан с отрицателен тест за коронавирус, той призна, че е развил депресия, заради която и се вманиачил да проверява усещането си за вкус и миризма. „Имаше периоди, в който усещах и помирисвах, но вечер се губеше отново. Не спях за да не го изгубя отново… Бях вглъбен в това да имам вкус и мирис и това ме караше да се побърквам. Но в крайна сметка нещата се нормализираха“, сподели тогава хип-хоп изпълнителят, като благодари на хората, които са останали до него в трудните времена.

По това време певецът Джон Нюман пък реши да преустанови музикалните си начинания

за неопределен период от време.

Причината – страда от депресия. Звездата публикува дълъг пост в социалните мрежи, в който обясни за състоянието си.

„До моите вени приятели, семейството и феновете – чувствам, че трябва да ви запозная с моето бъдеще и с настоящето. Намирам за много трудна задачата да съобщя на най-близките си това, защото хората бързат да си правят негативни заключения. Днес слагам края на една невероятна ера от живота си, но промяната е позитивна. Реших временно да прекратя кариерата си, за да открия по-добрата част от себе си. Защото моята работа в момента ме депресира.“, гласи част от публикацията му. Припомняме, че Нюман има и здравословни проблеми. През 2016 г. той се подложи на втора операция за отстраняване на тумор в мозъка.

Актьорът Кит Харингтън обаче се справи бързо с депресивното състояние, обзело го покрай кървавата сага „Игра на тронове“, която го изстреля на звездния небосклон. Преди време британецът разкри, че му се е наложила да ходи на терапия в края на пети сезон на хитовия сериал на НВО. Той се почуствал несигурен под светлината на прожекторите, особено след смъртта и

възкресението на героя му Джон Сноу.

„По това време хората ми крещяха по улицата: „Ти мъртъв ли си?“. Не беше добър период в живота ми. Трябваше да се чувствам като най-големия късметлия на света, а аз се чувствах уязвим. Тогава започнах терапия. Чувствах се много несигурен и не говорих с никого.“, разказа пред сп. Variety той. Звездата сподели още, че по това време „Игра на тронове“ е бил в най-големия си пик и затова не е мислил, че има какво още да се измисли по сценарий. Това била още една от причините да се чувства несигурен.

Депресия може да се породи и от най-дребните подробности, ако ти е слаб ангелът. Такъв е случаят с холивудската актриса Блейк Лайвли. Тя изпада в отчаяние, когато

чете негативни коментари за себе си

в социалните мрежи. Затова и избягва да преглежда новини в интернет, в които присъства. „Веднъж написах името си в търсачка и всичко завърши в пълна депресия. Затова мисля, че е добро правило никога да не го правиш. Никак не е приятно“, изповяда се красавицата пред сп. Variety. Звездата от хитовия сериал „Клюкарката“ все по-рядко сяда пред компютъра, тъй като се е отдала на грижата за децата си. Двамата с актьора Райън Рейнолдс имат две дъщерички – Джеймс и Инес.