0

Б лизките на Мирослава не искат да се завръщат към трагедията и категорично мълчат за версията, че смъртта й е причинена заради неплатен откуп от 500 000 лева.  Страхуват се да не ги споходи ново нещастие от хора ламтящи за бързо забогатяване. Това разкриха техни комшии от пернишкия квартал „Драгановец” пред .“Телеграф“.

Семейството й все още тъжи, за малката си дъщеря, но се е затворило в себе си. Родителите и сестра й, отказват да коментират случая. Сестрата на Мирослава, Елеонора след трагедията е продължава да живее с богатия си приятел, разказаха комшии, които допълват, че не я виждат често в родната им къща. Именно парите на приятеля й са една от версиите свързани с убийството на сестра й. Преполага се, че убийците са знаели, че семейството може да намери половин милион, за да я откупи.

Съседи твърдят още, че майката на Мирослава не може да я прежали и през последните години употребявала често алкохолни напитки. Бащата на момичето, бил винаги кротък, но понякога  имал премеждия със съпругата си, по този повод.  Мъжът работи във ВиК Перник и предпочита да е по обекти, не излиза и не се среща с хора.

Разследващите са направили твърде много пропуски

 Разследващите са направили твърде много пропуски
БНТ

Въпреки, че са се минали толкова години, спомена за жестокото убийство остава жив. Точно преди десет години, едно зверско убийство на 17 – годишно момиче разтърси Перник. Мирослава  е изчезва на 7 ноември 2011 г. вечерта към 20 часа и 2 месеца няма ни вест, ни кост от нея. Висш шеф от ГДБОП заявява, че въпреки есемесите, които близките й получават за откуп, девойката не е отвлечена, а е убита още в първите минути и  заровена на безлюдно място край село Планиница. 

Момичето си  е тръгнала от обичайната  редовната тренировка по таекуон-до в залата  близо до дома ѝ до стадион "Миньор”. Но оттогава до 11 януари 2012 година, тя останала в неизвестност. Първоначално за убийството на 17-годишната Мирослава са задържани Стойчо Стоев-Чочо и Марио Любенов-Заека.  Двамата се решили на отвличане след като им трябвали пари и поскали откуп от 500 000 лв. Парите били наследени от приятеля на сестрата Елеонора, Борислав Чолев.

Похитителите въобще не са имали намерение да държат Мирослава жива, защото са нямали средства да се грижат за нея. Тя е убита 1 час след като е отвлечена. Стойчо е въоръжен с незаконен пистолет, който купил специално за целта. Мъжете са с маски и се нахвърлят върху ученичката, събарят я на земята и връзват ръцете й със „свински опашки“. Докато я влачат към автомобила им „Фолксваген Голф“, Мирослава познава Чочо по гласа. Той сваля маската и й шепне: „Спокойно! Нищо няма да ти се случи. Само трябва да вземем едни пари!“

Това се оказва лъжа – бандитите са решили предварително за по-сигурно да убият заложницата, преди да получат искания откуп. Карат Мирослава да напише писмо до сестра си, че е отвлечена и колко пари ще спасят живота й. Момичето е било спокойно – Чочо не е чужд човек, той е работел като шофьор при Чолев, значи няма да ѝ стори нищо лошо. На 15-ина километра от Перник, в района на с. Батановци, Чочо и Заека карат Мирослава да звънне на сестра си, за да й каже, че е отвлечена, че не трябва в никакъв случай да се обажда в полицията. Момичето не знае, че му остава още минути живот.„Голфът“ с престъпниците и жертвата спира в гората над с. Планиница. Похитителите нямат план някъде да я скрият и после да а освободят, а носят в багажника въже с халки. Извеждат Мирослава навън и Чочо я събаря на земята. Притиска я силно, в това време Заека премята примка през врата й, усуква въжето и започна да тегли двете халки. След няколко минути Мирослава притихва и тялото й се отпуска. Двамата копаят плитък гроб, събличат момичето голо и заравят трупа му. След това изхвърлят дрехите в кофа в близкото село Братановци. Притеснени, че Мирослава не се прибира след тренировката, близките й започват да я търсят. Отначало при приятели и съученици, след това заявяват в полицията, че им се обадила, че е отвлечена. Разпитани са 30 човека, десетина са подложени на детектор на лъжата.

Стойчо Стоев-Чочо - основен свидетел по случая,  

 Стойчо Стоев-Чочо - основен свидетел по случая,  
Блиц

Заека и Чочо не са под подозрение, в първите дни те чакат поисканите от Борислав половин милион лева. Заедно с второто писмо, което пишат, оставят и сим-карта, на която да се свързват. Още на следващия ден агенти на ГДБОП откъде е била купена. Бандитите помолили случайна жена да я плати, но тя успява да опише външността им подробно. Телефонът се подслушва, докато Чочо се обажда на Елеонора. Тя се съгласява да им даде парите, но само при едно условие – доказателства, че сестра й е жива. Разговорът е от уличен автомат и полицията успява да засече Чочо в района. Той е задържан. Вечерта на 11 януари 2012 г. - два месеца след убийството,  признава, че в съучастие с Марио Любенов-Заека са отвлекли Мирослава и са искали откуп. За да проговори обаче, той има условие – да стане защитен свидетел. Разследващите му го обещават. Чочо води полицаите до гроба на девойката, където тялото е намерено.  Заека е задържа, а Чочо започва да разбира, че комай  ченгетата няма да изпълнят обещанието си. През цялото време той е окован с белезници на гърба. Полицаите от ГДБОП го водят в дома му за повторен оглед. Той моли да го откопчаят, за да отиде до тоалетната. Полицаите преместват белезниците отпред. Стойчо излиза в коридор, в който има метален шкаф за оръжие. Той и баща му са ловци и там са длъжни да си държат пушките. Там е и пистолетът „Глок“ на Чочо. Той успява да отвори вратата на шкафа, грабва пищова и се гръмва в главата.

След цялата случка и неполучените пари Марио Любенов-Заека, разтърсил цяла България с признанията си как са убили момичето.  36- годишният Стойчо Петров-Чочо пък посочил мястото, където е заровена Мирослава. Криминалистите започнали да копаят и се натъкнали на тялото. Въпреки че трупът е бил в напреднала фаза на разложение, е установено, че Мирослава е заровена гола. След множество разпити Стойчо е заведен за повторен оглед на дома му на ул. “Тунджа” 13 в Перник. Той влязъл в апартамента с още петима криминалисти и се е гръмнал пред тях.

Вторият задържан за убийството на Мирослава е Марио Любенов-Заека. Той не се признал за виновен, но е арестуван, защото бил посочен от Стойчо Петров-Чочо. Според него именно Марио е физическият убиец на момичето. На 12 юни 2013 г. Любенов е осъден на 25 години затвор. Пернишкият окръжен съд се произнася два дни след като Марио изненадващо прави пълни самопризнания. По време на разследването той отрича да има участие в престъплението и дори да познава момичето. През юли 2017 г. Заека бил разказал пред медии”:: “Участвах в отвличането и убийството Мирослава, защото ми трябваха пари. Исках да напусна жена си и да заживея в Бургас с любовницата си К.Л.

Марио Заека виновника за смъртта

 Марио Заека виновника за смъртта
Блиц

Заека рисува икони в затвора

Марио Любенов-Заека рисува икони зад решетките. Осъденият на 28 години затвор се е затворил в себе си, не говори с останалите пандизчии и се е отдал на изобразителното изкуство. Творбите си подарява на други затворници. Дал е и няколко икони на параклиса към затвора, както и на други места за молитви в общежитията за лишени от свобода. За случаят с Мирослава предпочита да не говори. Не е изразил и съжаление за стореното публично. Други затворници коментират, че вероятно търси упование в Бога и пред него вероятно се е и покаял.

Стела Тодорова