0

Б лизо 30 от най-разпознаваемите български артисти ще се съберат в Париж в края на ноември, за да представят съвременното ни изкуство в арт фестивала „Един уикенд на изток“ (Un weekend à l’est). Вече пета година събитието осветлява актуалната културна сцена на столици от Централна и Източна Европа, като в това издание фокусът е София.

Близо 30 от най-разпознаваемите български артисти ще се съберат в Париж в края на ноември, за да представят съвременното ни изкуство в арт фестивала „Един уикенд на изток“ (Un weekend à l’est). Вече пета година събитието осветлява актуалната културна сцена на столици от Централна и Източна Европа, като в това издание фокусът е София.

Фестивалът се открива на 24 ноември с филма на Мила Милева и Весела Казакова „Жените наистина плачат“ с Мария Бакалова и до 29 ноември в близо 20 различни галерии, кина, книжарници и театри в артистичния Латински квартал на Париж ще се състоят 30 събития, разказващи за родното изкуство и артисти. Селекцията от изложби, дискусии, кино, пърформанси, литературни срещи, концерти и др. е направена от френско-канадската фондация, организатор на проявата. Патрон на изданието „Един уикенд на изток“, посветено на София, е аниматорът и режисьор Теодор Ушев, а почетен гост – писателят Георги Господинов.

Съвременната българска литература ще бъде представена от писателите Теодора Димова, Капка Касабова, Аксиния Михайлова, Ружа Лазарова, Георги Господинов. Българо-френският преводач, преподавател и българист Мари Врина-Николов ще разкаже за някои от големите ни автори.

Специален акцент са инициативите, посветени на две познати и обичани във Франция личности, чийто житейски и професионален път е свързан с Париж. Философът и литературен теоретик Цветан Тодоров ще бъде почетен с участието на неговата дъщеря – Леа Тодоров. Ценителите на Кристо и неговото творчество пък ще имат възможност да разговарят с Лор Мартен – президент на проекта по опаковане на Триумфалната арка, и с основния двигател на реализирането му – племенника на артиста Владимир Явашев.

Прожекции на филми, срещи-разговори, майсторски клас и изложба на Теодор Ушев са програмирани в различните фестивални дни. Георги Господинов ще бъде гост на Института по политически науки и няколко книжарници в Латинския квартал. Двамата с Ушев ще се включат и в дискусия в театър „Одеон“.

С изложби ще бъдат представени визуалните артисти Нина Ковачева, Стефан Николаев, Недко Солаков, фотографът Евгения Максимова, Никола Михов, като и Люба Халева – илюстратор и автор на плаката тази година. Френската публика може да открие и изложбата „Лета“ на фотографката Елина Кешишева, която това лято беше изложена в Националната галерия в София.

Програмата включва и музикални вечери в две от най-старите църкви на Париж – Сен Жермен де Пре и Сан Сюлпис. За меломаните ще има самостоятелен концерт на цигуларя Светлин Русев, участие ще имат още пианистите Георги Черкин, Емануил Иванов и сопраното Ина Кънчева.

Богата е и кинопрограмата от документални, игрални и анимационни филми. Ще бъдат показани „Февруари“, „Бащата“, „Червено, твърде червено“ и др. Специален фокус е творчеството на Бинка Желязкова.

Фестивалът „Един уикенд на изток“ е създаден през 2016 г. от бизнесдамата, меценат и издател Вера Михалски и Брижит Бушар – негов артистичен директор. Предишните издания бяха посветени на Варшава, Киев, Будапеща и Белград.