0

С ирене с личинки от италианския остров Сардиния държи рекорд на Гинес от 2009 г. за най-опасното в света, съобщава CNN. Казу марзу е типичен за острова деликатес, но е забранено за търговска продажба.

Пити

Образува се в пити сирене фиоре сардо, което е типично за Сардиния пикорино. Креообразната текстура на казу марзу се дължи на личинките на мухата Piophila casei. Насекомото снася яйцата си в пукнатините на питите фиоре сардо. Излюпват се личинки, които се хранят с протеини и превръщат продукта в кремообразен деликатес. Сиренето се загребва с лъжица, след като се махне твърдата „шапка“ на питата отгоре.

Някои местни въртят сиренето в центрофуга, за да отделят личинките. Други обаче си хапват всичко наред. Ако преодолеете отвращението си, ще установите, че казу марзу има много наситен аромат, който ви пренася на паспищата на Средиземноморието. Има и подчертан послевкус, който се усеща с часове.

Афродизиак

Някои смятат, че казу марзу има действието на афродизиак. Други обаче опонират, че деликатесът може да е опасен за човешкото здраве, защото личинките могат да оцелеят в храносмилателната система и да причинят микроперфорации на червата. Подобно състояние обаче досега никога не е свързвано с консумация на това сирене.

Местните хора разправят, че традиционният за Сардиния продукт води началото си още от дрембността, когато тези земи са били част от Древния Рим. Сиренето може да бъде направено само в определен период на годината, когато овчето мляко има точно определени качества.