0

Б ългарска компания отглежда успешно ягоди в оранжерии, дори когато външните температури паднат до – 10ºC, съобщава www.hortidaily.com. Компанията е най-големия производител на костилкови и твърди плодове в централна България.

Тя е инвестирала в придобиване и инсталиране на специална инсталация и модерна технология за производство на ягоди, произведена от испанска компания с цел да диверсифицира портфолиото си. Осцилиращата система на  испанците дава възможност на българската компания да добие от 5000 кв. м площ продукция, колкото от поле с големина 10 000 кв. м. Трите сорта ягоди, които реколтира компанията, ще даде възможност тя да достави плодове за вътрешния пазар още през март.

Системата позволява отглеждане на ягоди през зимата.

 Системата позволява отглеждане на ягоди през зимата.
www.hortidaily.com

След оценка на редица варианти за развитие на своите хидропонни съоръжения, фирмата е избрала  испанската компания заради техническите и логистически възможности на испанците, които са изпълнявали проекти в различни метеорологични условия – от пустини в Персийския залив до мразовити региони в Канада. В конкретния случай испанците доставили на българския си партньор съоръжения с топлинна стабилизираща система, която позволява контрол на температурата и отглеждане на ягоди през зимата, дори когато външните температури паднат до – 10ºC.