0

М ного хора отглеждат в задния си двор кокошки. По този начин си осигуряват ежедневно пресни яйца и от време на време – крехко пилешко.

Когато отглеждаме пернати, трябва да имаме предвид няколко неща и да избягваме някои от най-често срещаните грешки.

Ето грешките, които масово се допускат от начинаещите стопани, които е добре да имаме предвид и да не правим.

 

 

Хищници

 

На първо място трябва да обезопасим кокошарните срещу неприятели и хищници.

Хищниците са най-голямата заплаха за пернатите. Те често обикалят в тъмното, дебнейки за всяка възможност да атакуват. Не им давайте шанс.

Хищниците са много интелигентни и, когато са гладни, ще направят всичко възможност, за да се докопат до пернатите ви. Освен, че трябва да обезопасите всички процепи в кокошарника, не забравяйте да заключвате вратата за през нощта.

 

 

Мишки

 

Втората голяма грешка е да не обезопасите кокошарните срещу вредители, например мишки и други. От една страна, ако не го направите, ще им предоставите безплатна храна. За да не става това, е добре да използвате кофа от галванизирана стомана с капак, където да държите храната за кокошките. Капакът трябва да се затваря добре.

За да избегнете плъхове и мишки, хранилката трябва да бъде изваждана на открито през деня и да я внасяте в кокошарника само вечер. Хубаво е остатъците от храна да бъдат връщани в стоманената кофа за през нощта. Кокошките няма да се хранят, докато спят, така че не се притеснявайте. Не забравяйте редовно да прибирате новите яйца, тъй като те също са любимо лакомство за неприятелите.

 

 

Баня

 

Трета често срещана грешка е да не предоставите прашна баня за пернатите. Кокошките разчитат на нея, за да се поддържат в добро здраве. Прашната баня им помага да се отърват от различни видове паразити, а също и за да премахнат мъртвите клетки от кожата си и старите пера, така че да се даде възможност да израсне ново оперение. Прашната баня им е нужна през цялата година. Ако времето е хубаво, те ще си намерят подходящо място да се отъркат в прахта на двора. Но проблемът възниква, когато дворът е покрит със сняг. Това е времето, когато трябва да отделите специално място за прашна баня на стадото. Хубаво е за целта да заделите едно ъгълче под навеса на кокошарника. Така тя ще бъде на закрито, за да не я вали дъжд и сняг и ще даде възможност пернатите да бъдат в добро здраве през зимата. Не е добре прашната баня да е в самия кокошарник, защото ще се вдига прах и това не е добре за кокошките.

Не забравяйте да им осигурите вода

 Не забравяйте да им осигурите вода

Грешка

 

Четвърта често срещана грешка е да не слагате подходяща постеля.  Избягвайте талаш от кедър, който е ароматно дърво.  Кокошките имат деликатна респираторна система и много от тях могат да развият дихателни проблеми, ако постелята им е от този вид.

Друга постеля, която трябва да избягвате, е хартията. Не са добра идея както цели вестници, така и накъсана листове или кухненска хартия. От една страна, хартията ще попие всички лоши миризми. От друга, ако поставите вестници, пилетата ще се хлъзгат по тях.

 

Чипс

 

Дървесните стърготини са подходящи, но не и дървесния чипс. По-едрите парчета няма да абсорбират курешките, а острите краища могат да наранят краката на кокошките.

Друга неподходяща постеля е котешката тоалетна по очевидни причини. Кокошките могат да я изкълват, което не е добре за храносмилателната им система. Отделно, прахта също ще им навреди. А и това е много скъпа опция за кокоша постеля.

Добър избор са: слама, борови стърготини, конопена постеля.

 

 

Кокошките обичат да снасят на тъмно и тайно място

 Кокошките обичат да снасят на тъмно и тайно място

Гнезда

Пета грешка е да няма места за гнездене. Ако такива липсват, кокошките ще снасят навсякъде. Те могат да добият и навика да си ядат яйцата. Кокошките предпочитат да снасят на тъмни и усамотени места.

Трябва да предоставите поне едно място за снасяне на всеки четири кокошки. Така няма да възникват конфликти между пернатите. Сложете щайга, сандък или кашон в някой тъмен ъгъл. Но избягвайте места край прозорец или врата.

Не забравяйте да сложите постеля в щайгата или сандъка.

 

 

Нуждаят се да прекарват на открито

 

Често срещана грешка е да не предоставяте открито пространство за разходки на пернатите. Кокошарникът е чудесно място, където да спят и да снасят яйца. Но в повечето време през деня стадото има нужда да е на открито и да се разхожда. Вътре в кокошарника пък трябва да има добра вентилация. Кокошките имат нужда от свеж въздух, както и от разходки през деня в продължение на поне няколко часа.