0

Д а отглеждаш кокошки в задния двор е приятно занимание, което се отблагодарява с всеки ден пресни яйца.

Както всяка фермерска дейност обаче и това си и има своите предизвикателства.

Кокошките са всеядни и любопитни по природа. Съчетанието на тези две качества води до риск пернатите да погълнат нещо, което ще им навреди, докато кълват из градината. Има определени растения, които е хубаво да избягвате да садите, ако отглеждате пилета. Ако пък толкова много ги харесвате, трябва внимателно да следите да не бъдат погълнати от кокошките. Самите те обаче имат инстинкт да се пазят. Те обикновено избягват растенията, които могат да им навредят или пък само ги опитват, за да се убедят, че не стават.

Признаци

Ако обаче кокошката все пак погълне токсично за нея растение, ето за кои признаци трябва да следите, за да разберете дали тя се е отровила: обилно слюноотделяне, летаргия, диария, клюмане на главата или опашката, тремор или гърчове, трудно дишане, невъзможност да стои права.

Ако имате съмнения, че вашите пернати са се отровили, заведете ги на ветеринар, като вземете и част от растението, което са яли.

Списък

Ето кои са токсичните растения, до които не е хубаво да пускате кокошките. Едно такова растение е напръстник. То е разпространено из цяла Европа, като има около 20 подвида. Напръстникът не влияе добре на кокошките и на другите видове домашни животни, като може да бъде отровен дори за хората. Съдържа активни съставки, които се използват в медицината като хомеопатично средство. Поглъщането на каквато и да е част от растението обаче може да доведе до тежко отравяне. Засягат се сърцето, кръвното налягане пада, пулсът се забавя. Накрая може да се стигне до шок.

Пролет

Друго отровно растение за кокошките са нарцисите. В повечето случаи пернатите не проявяват никакъв интерес към тях. В ранна пролет обаче трябва да сте много внимателни, защото тогава нарцисите са почти единствената свежа растителност. В по-късна пролет може вече да си отдъхнете, защото вниманието на кокошките ще бъде привлечено от други появили се растения.

Токсини

Азалиите също са отровни, ако бъдат погълнати. Съдържат граянотиксини, които могат да причинят проблеми с храносмилателната система, слабост, проблеми със сърцето, тремор.

Ако кокошките ви са с повишено слюноотделяне, имат диария и са летаргични или пък получат гърчове, има голяма вероятност да са погълнали това растение. Пернатите обикновено не могат да се възстановят напълно от отравянето, освен ако не бъдат лекувани веднага от ветеринаря.

Рододендронът също е отровен за животните, включително за кокошките. Той обаче не представлява голям проблем, тъй като пернатите въобще не му обръщат внимание.

Красиво

Едно толкова нежно и красиво цвете като момината сълза може да бъде опасно не само за кокошките, но и за останалите животни, както и за хората. Въпреки прекрасния си аромат това растение не е препоръчително да се гледа в двор със свободно разхождащи се кокошки. Момината сълза съдържа сърдечни гликозиди, които се отразяват върху основната функция на сърцето – да изпомпва кръвта. Тя е толкова токсична, че може да навреди дори на възрастни хора, ако я погълнат. Само две изядени листа могат да доведат до фатален край.

Фасулът се среща в почти всяка градина. Когато е сварен, е напълно безопасен за пернатите. Но ако е суров, съдържа токсина хемаглутинин, който може да отрови кокошките. Затова, ако отглеждате фасул в градината си, дръжте настрана кокошките, като го изолирате от тях с ограда.

Папрат

Папратите също са много токсични за пернатите, но те рядко влизат в менюто им. Могат да отровят кокошките само ако изядат значително количество. Засегнатите животни губят тегло, страдат от анемия и могат да получат тремор.

Листата на ревена са токсични за кокошките и за много други животни, защото съдържат високи нива на оксалинова киселина. Затова, ако отглеждате това растение, най-добре е да го предпазите с ограда. Кокошките много обичат да ровят около него и така нараняват нежните му листа.

Опасни са и зелените картофи

Едни от най-често присъстващите в градината растения като доматите, картофите и патладжана, също трябва да бъдат пазени от компанията на кокошките. Добре е да ги оградите, за да предпазите както самите тях от пернатите, така и пернатите от тях. Не позволявайте на кокошките да ядат от листата им или от неузрелите им плодове. Зелените картофи и патладжани съдържат соланин, който е токсин. В същото време обаче можете да храните пернатите с узрели домати или със сготвени картофи и патладжани.