0

К ашкавал от картофи и домашно кисело мляко от българска соя се превърна в истински хит в социалната мрежа Фейсбук. Рецептата и ястието публикува популярната Деси Владовска, която отглежда зеленчуци в двора си в района на Велико Търново.

Деси Владовска не консумира животински храни, а само такива от растителен произход, но е известна с пикантните ястия, които приготвя за семейството си. От картофи тя е направила три вида кашкавал, който е особено подходящ за хората, които спазват коледните пости. Според партньора й Тихомир Трайков най-вкусен е станал този с  нахут, кокосово масло, оцет от бъз, картофи, кисело соево мляко от българска соя. Основата на ястието са картофите, а подправките и другите елементи могат да се заменят.

ФЕЙСБУК/ДЕСИ ВЛАДОВСКА

Ето и рецептата.  Необходимите продукти са 350 г сварени картофи, 1 глава лук, 150 г брашно от нахут, 6 супени лъжици хранителна мая, 1 супена лъжица сол, 1 чаена лъжица куркума, две супени лъжици агар-агар, 200 милилитра соево кисело мляко, 400 милилитра вода, 50 милилитра ябълков оцет. Всичко се блендира, докато стане хомогенна смес. После се слага в тенджера с незалепващо покритие 3 супени лъжици масло от кокос и се изсипва блендираната смес. Бърка се, докато стане гъсто и започне да се отлепя от тенджерата. След това се налива във форма и се охлажда.

ФЕЙСБУК/ДЕСИ ВЛАДОВСКА

Рецептата е свободна и вместо ябълков оцет може да се добави такъв от бъз или годжи бери, които имат пикантен вкус. Също така да се нарежат на дребно люти чушки или малки късчета гъби или маслини. Поясняваме, че агар-агар е растителен желиращ агент. Соевото кисело мляко може да се приготви в домашни условия. За целта са необходими пресни соеви семена, които се накисват в чиста вода за няколко часа. Отцеждат се и се пюрират, а получената течност се нагрява за кратко време до температура около 135-150 градуса. Най-хубаво е да си приготвите сами соево мляко, защото домашното мляко е по-полезно от това, което се продава в магазините. Ако искате да си направите соево кисело мляко, добавете в него 1 с.л. мед, която ще послужи за храна на стартерните бактерии.