0

С итуацията с българските оранжерии е критична, но министерство на земеделието може да помогне, след като бъде одобрен бюджет 2022 г. от Народното събрание. Наясно сме, че заради високите цени на енергията много от производителите са принудени да затворят врати, каза министърът на земеделието Иван Иванов на официалния брифинг при представянето на политическия кабинет на агроведомството пред журналисти в МЗ.

Той уточни, че по данни на ведомството в момента от 900-те хектара с оранжерии в страната 300 ха са отопляеми, а остра нужда от помощ имат земеделските производители на около 200 ха. Има няколко варианта, които екипът е обмислил за помощ, увери министърът. Единият от тях е държавна помощ, както и извънредната помощ де минимис. Първата обаче трябва да бъде одобрена от парламента. Във връзка със задаващата се инфлуенца по птиците и опасността секторът да пострада новият кабинет заяви, че в сектора и на птицевъдство и свиневъдство също се очакват помощи. В момента се обмисля обаче как парите да не отидат основно само при един или двама производители, коментира пред „Телеграф“ ресорният зам.-министър Стефан Бурджев.

Предстои среща на ръководството на министерство на земеделието с големите търговци. Идеята е да се гарантира по-висока отличимост и по-високи обеми на българските храни в магазините, каза Иван Иванов още. Новият кабинет е смесен в политическо отношение, подчерта министър Иванов. Членовете са заместник-министрите Стефан Бурджев, Момчил Неков, Иван Христанов, Атанас Добрев. Тодор Байчев е парламентарен секретар.