0

И новативна маска за крави, създадена така, че да намали емисиите на метан и да забави климатичните промени, спечели престижна награда, пише Business Insider. Маската е създадена от базираната във Великобритания група Zelp и грабна един от четирите приза на състезанието Terra Cart Design Lab.

Инициатива

Надпреварата се провежда под егидата на принц Чарлз като част от неговата инициатива „Устойчиви пазари“. По време на церемонията в Лондон той приветства новаторския дизайн и го нарече „завладяващ“.

Маската е интелигентен колан за крави, който превръща метана във въглероден диоксид, а водната пара кондензира. Кравите отделят значително количество метан – газ, отговорен за парниковия ефект, който е с 25 пъти по-голям потенциал да задържа топлината в атмосферата спрямо въглеродния диоксид.

Редуцирането на емисиите метан ще има бърз ефект в посока забавяне на климатичните промени. Само една крава може да произведе до 130 галона метан за ден. Оригването им е причина за 95% от емисиите метан при кравите. В света има приблизително 1 милиард говеда. Кравите и останалият добитък произвеждат около 14% от емисиите, отговорни за промените в климата в резултат на човешката дейност.

Диета

В миналото проблемът е бил решаван чрез промяна на диетата на животните. Решението на Zelp обаче позволява кравите да продължават да приемат обичайната си храна. Маската улавя и окислява метана, отделян при оригването на животните. Сензор на върха й открива кога кравата издиша, както и процента отделен метан. Устройството пуска в действие механизъм за окисляване, когато нивата на метан са твърде високи. Маската също така събира данни за животните, за да се повиши ефективността и добруването им във фермите.