0

Ф ренските винопроизводители и овощари започнаха да палят гигантски свещи и да пръскат студена вода над лозята и овощните градини, за да защитят насажденията от минусови температури в различни френски региони от началото на април, съобщи euronwes.culture

Пъпки

Причината отново са сланите и ниските температури, които в ранните априлски нощи стигнаха до минус 7 градуса. За жалост термометърът през март се повиши до 20 градуса и така много от насажденията се подлъгаха и напъпиха.

Огньове

Няколко нощи наред френските лозари не спят, събират се около огньовете, които палят сред лозята си. Много от тях са напълно отчаяни, защото не знаят дали ще имат достатъчно средства, за да закупят необходимите свещи, за да предпазят растенията от замръзване.

Цена

Цената на една гигантска свещ е 10 евро, а за един хектар са необходими 600 свещи. И тъй като разходите са огромни, някои от фермерите ще трябва да решат кои са най-ценните им сортове лозички и да защитят само тях. Останалите ще оставят сами да се борят срещу стихиите на природата, коментира euronwes.culture. Оттам припомнят, че пролетните слани удариха френските лозя и миналата година, което им донесе до около 2 милиарда евро загуби.

Война

Френските стопани неведнъж жертват съня си, за да спасят своите лозя. Една от най-героичните и невероятни истории е от времето на Втората световна война в областта Шампан около Париж. Тогава, за да се спасят от бомбардировките, жените, децата и възрастните хора са се крили в стари рудници, където са прекарали, докато траят военните действия. За да спасят гроздовата реколта обаче, те през нощта са напускали убежищата си и са берели гроздето, така че навреме да се заложи и да ферментира в искрящо вино.

Жени

Оттогава жените са ключови фактори в производството на луксозното, но с героична съдба шампанско. Реколтата от войната се е пазела до деня на чаканата победа. В момента френската напитка се свърза само с радост и красота, но тя пази героизма на стотици жени и деца. В наши дни шампанското се произвежда и продава от кооперативи, начело на много от които стоят жени.