0

А ко сте опитвали домашно масло, знаете, че то превъзхожда всичко, което можете да закупите в магазина. Знаете ли, че за да си го приготвите ще са ви нужни само двадесетина минути, сметана, сол и миксер? Няма нищо по-лесно от това. Освен това ще получите и вкусен субпродукт – мътеница. Ако пък имате стационарен миксер, то той ще свърши цялата работа вместо вас. Маслото има само две съставки – сметана от каймака на млякото и сол. Трябва сметаната да бъде първо качество, защото от това зависи вкуса на маслото. Най-хубавата идва от крави, които се отглеждащ пасищно.

Нужен ви е също така стационарен миксер. Ето и другите неща, които трябва да са ви под ръка: чиста кухненска кърпа, тензух, гевгир, кана ледено студена вода, купа, восъчна хартия. Съставк: 1 литър сметана, четвърт чаена лъжичка сол. Преди да започнете е добре да сложите за около десет минути в хладилника бъркалките на миксера и купата на миксера. Това ще гарантира, че продуктите си остават хладни. Изсипете сметаната в купата и започнете да биете на средна скорост. Добра идея е да покриете миксера и купата с кухненска кърпа, защото в противен случай ще изпръскате стените.

Бийте сметаната за около 10 минути, докато тя не започне да формира меки връхчета. Когато това стане, увеличете скоростта на миксера на най-високата степен. И отново не забравяйте миксерът да стои покрит с кухненската кърпа. Продължавайте с биенето още 5 минути. Ще разберете, когато сте почти готови, след като чуете мътеницата да прави специфичен звук. Продължавайте да разбивате, докато не се появят плътни гранули.

Тогава опънете тензуха върху гевгира. Изсипете  полученото масло и мътеница през тензуха в гевгира. Увийте тензуха около бучката масло, като така оформите топка и леко силно стиснете. Продължавайте да стискате, докато изтискате колкото се може повече мътеница от маслото. Ще се изцедят към две чаши мътеница, които сложете в хладилните и консумирайте в рамките на две седмици.. След това изсипете ледената вода върху обвитото с тензух масло. Отново стиснете, за да се отцеди остатъка от мътеницата. Когато това стане отвийте маслото и го поръсете със сол, след това втрийте солта с ръце. Накрая увийте маслото с восъчна хартия.