0

П разните пластмасови бутилки от минерална вода може да са истинско съкровище, което да влезе в употреба в градината за много цели. Едно от приложенията на такава туба може да бъде кула с лук, която да стои на прозореца и да ви е винаги под ръка. Можете да отгледате лук, използвайки малка, половинлитрова бутилка от минерална вода или друг вид безалкохолно, пише „Рурълспраут“. Можете обаче да си направите и по-голяма кула, използвайки три- или петлитрова туба от минерална вода.

Ето какво ви е необходимо: готова почвена смеска, за предпочитане такава, специално направена за лук; остри ножици; фуния; чинийка за саксия

За малка кула зелен лук: малка, половинлитрова бутилка от безалкохолно (кока-кола); бялата част на зеления лук с корените

За голяма кула: 3-литрова бутилка от минерална вода; по-едри глави арпаджик

 

Първата стъпка за направа на малката кула е да махнете етикета на бутилката с топла сапунена вода. Пробийте три дупки за дрениране на дъното на бутилката, като използвате остри ножици. Трябва да бъдете много внимателни, защото лесно можете да се порежете. След това, отново като много внимавате, изрежете по три дупки на еднакво разстояние от дъното на бутилката. Около 2,5 сантиметра по-нагоре пробийте още три дупки, разположени шахматно спрямо първите. Продължете нагоре с още два реда по три дупки, отново разположени шахматно. Всяка дупка трябва да е с размер, приблизително колкото монета от 1 лев.

Следващата стъпка е да напълните бутилката с почвена смеска. Трябва да имате предвид, че пръстта ще изпада от дупките и ще нацапате повърхността около бутилката. Затова е хубаво бутилката да бъде поставена върху някаква табла. Напълнете шишето до върха. След това пъхнете бялата част на лука с корените във всяка дупка под ъгъл. Трябва да напъхате лука достатъчно надълбоко в пръстта, така че да не изпадне от кулата. Добре е дълбочината да бъде около сантиметър. Поставете кулата на място, което е топло е слънчево. Сложете отдолу табла или чиния за саксии. Поливайте редовно лука и оставете водата да се отцежда добре. Изхвърлете насъбралата се в чинийката или таблата вода.

Направата на голямата кула следва същите стъпки. Трябва обаче да отрежете горната част на тубата - мястото, което е с формата на конус. Отново отрежете дупки с диаметър около 5 см, наредени шахматно, като преценявате на око колко да са на брой. Добро решение е на всяка страна да има по две дупки. Разстоянието между всеки ред този път трябва да бъде около 5-7 сантиметра. Толкова трябва да е и разстоянието между последния ред и горния ръб на тубата.

Напълнете с почвена смеска дъното на тубата, докато пръстта стигне първия ред с дупки. Пъхнете главите арпаджик през дупките от вътрешната страна на тубата - зелената част трябва да излиза навън, корените да са вътре. Покрийте арпаджика с почва, докато стигнете следващия ред дупки. Продължавайте по същия начин, докато почвата не стигне около 2,5 сантиметра разстояние от ръба на тубата. Засадете няколко глави арпаджик на върха върху почвата. Покрийте ги с малко почва, но не ги заравяйте напълно. След това полейте и оставете водата да се отцеди, като преди това сте сложили тубата върху табла. Намерете топло и слънчево място и поставете там кулата с лук. Поливайте добре и поддържайте почвата леко влажна. Задържането на прекалено много вода в кулата ще доведе до загниване на лука. По този начин постоянно ще си имате зелен лук подръка. Можете да извадите дори цялата глава и да я използвате, а на нейно място да забучите нова.