0

С едем вида помощи готвят от Министерството на земеделието за българските оранжерии. В момента 70% от родните производители са в огромно затруднение според данни на Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Причината са високите цени на енергия и газ. Това отговори на въпрос на „Телеграф“ министърът на земеделието Иван Иванов.

В момента в агроведомството се работи в посока на намиране на подходящи финансови механизми за компенсиране на увеличените разходи на оранжерийните производители, които използват енергоизточници за отопление на оранжериите си. Сред тях са подпомагане чрез инструмента на минималните помощи de minimis. Това е най-бързият и най-ефективен начин за оказване на подкрепа. Другият е възможностите за помощ чрез Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19.

Друга мярка, която може да бъде използвана в подкрепа на оранжерийните производители, е помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Мярката представлява схема за подпомагане на земеделските стопани и цели създаване на облекчени условия за използваното от тях гориво за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство чрез прилагане на намалена акцизна ставка на газьола.

Допълнително оранжерийните производители биха могли да се възползват от държавни помощи в следните направления:

- Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец;

- Помощ за сертифициране на стопанства в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P.;

- Помощ за инвестиции в земеделски стопанства чрез преотстъпване на корпоративния данък;

- Държавна помощ „Инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“.