0

Р одината на зимния жасмин с научно наименование Jasminum nudiflorum е Китай, където е отглеждан като декоративно растение. Това е широколистен храст, устойчив на суров климат, който може да достигне 2-3 метра височина. Той разцъфтява устремно още в началото на декември и продължава да радва окото с жълтите си цветове до април.

Зимният жасмин представлява рехав храст, който се разпростира широко, клоните му силно увисват, пълзи на обширно разстояние и достига 3 метра височина. Жълтите му цветчета са 3 сантиметра големи и се появяват по голите клони още в късна есен. Затова латинското му название в превод е голо цвете. След цъфтежа започва и оформянето на листата. Ако времето е особено студено, зимният жасмин цъфти силно през март. При меко есенно време през ноември и декември, храстчето вече радва с жълти цветове. Цъфти около 1 месец и цъфтежът е особено буен. Не е подходящ за  стайно растение. В двора и по оградата ще украси пейзажа, а може да се постави и на терасата при създадени подходящи условия да се развива. 

Това цвете е непретенциозно и няма нужда от специални грижи, оправя се само. Не е податливо на болести и вредители. Засаждането трябва да е на слънце или полусянка, най-добре в защитено от вятъра място. Предпочита варовикова почва, с повече хранителни вещества, няма нужда от допълнително подхранване с тор. Най-добрият период за засаждане на зимен жасмин е напролет. През есента листата окапват, но зелено обагрените клонки показват, че зимният жасмин не е голо и скучно растение. Прецъфтелите издънки редовно се прореждат, ако растението стане много гъсто. Подрязвайте го през 3-4 години ако искате да поддържате храстовидната форма. Този вид не е увивен и не изисква подпори. Може да се размножи чрез резници.

Размножава се и чрез пъпкуване и отваря цветовете си един след друг

Очарователната черта на това зимно растение е, че отваря жълтите си цветове един след друг и така насладата от него е по-дълга. Зимният жасмин може да се отглежда по два начина, като висящо или като увивно растение. Ако изберете увивния вариaнт, ще е необходимо да осигурите рамка за стабилност, като напимер пергола или дори друг храст. Висящият вариант изглежда особено атрактивнен на стена. За да бъде готов да разцъфне през зимата, най-добрият период за засаждане на жасмина е през пролетта. След цъфтежа се препоръчва леторастите да се намалят с около една пета от дължината им. Дори когато листата окапят през есента, зелените клонки гарантират, че зимният жасмин никога няма да изглежда гол и скучен. Интересен факт е, че растението може лесно да се размножи чрез пъпкуване. Полегнала на земята клонка бързо образува нови корени и по-късно се отделя, като самостоятелно растение. В допълнение, зимният жасмин може лесно да се прехвърля в саксии, за да ви радва на балкона.