А ко има страна, в която кулинарният туризъм е винаги на мода, това е Германия. И то свързан с гостуване в селските райони. Не случайно по време на световното изложение за храни в Берлин във втората половина на януари - Зелена седмица, 13 провинции ще покажат деликатесите, които всеки, който посети тази страна, може да опита.
Сред тях са Баден-Вюртемберг, Бавария, Берлин, Бранденбург, Хесен, Мекленбург - Западна Померания, Долна Саксония, Северен Рейн-Вестфалия, Рейнланд-Пфалц, Саксония, Саксония-Анхалт, Тюрингия.
Бургери
Особено през зимата южногерманската домашна кухня стопля отвътре. Независимо дали става въпрос за бургери или супа от сладки картофи, всичко си струва парите. На юг можете да опитате специалитети от сирене, колбаси и дивеч или вина от двата развиващи се региона Баден и Вюртемберг. Бавария, разположена между планински пасища и Алпите, е земя на деликатеси. Като се започне от наденица от баварско сламено прасе, франконско вино, спаецле със сирене Allgäu и вкусни манастирски бири.
По време на фестивала в Берлин сред акцентите са бирената градина Entenwirt, изпълнения на духови оркестри и традиционни фолклорни музиканти и посещение на тазгодишната специална зона Almen und Alpen – Milcherzeugung auf Bayerisch, където можете да се насладите на вкусове на баварско сирене и да се възхитите на техническите иновации, свързани с традиционното пасищно отглеждане.
Горчица
В допълнение към традиционните марки и продукти като корнишони, аспержи и специалитети от колбаси, креативни идеи като шоколад с горчица и яйчен ликьор с активен въглен също ще бъдат показани в Бранденбургската зала на изложението. Голям брой млади компании и нови изложители ще демонстрират икономическата сила на природния и културен пейзаж на Бранденбург.
Залата на Хесе предлага изобилие от хесенски продукти - включително класически като Äppelwoi, севернохесенски Ahle Worscht и, разбира се, зелен сос. Билките растат в залата, берат се пресни всеки ден и се приготвят от телевизионния готвач Райнер Нейдхарт. Ще има и джин със зелен сос и сладолед. Двама нови изложители ще изненадат посетителите с цялото разнообразие, което селското стопанство в Хесен може да предложи: чай и олио, и органични биволски продукти като моцарела, кисело мляко и братвурст.
Горски меден ликьор от Мекленбург
Туризмът и здравеопазването на Мекленбург - Предна Померания, ще се представят на Зелена седмица с около 80 изложители и разнообразна програма в собствената си зала. Посетителите ще бъдат привлечени с първокласни натурални продукти като ликьор от местен горски мед или деликатесни специалитети от остров Рюген.
Докато децата се учат да пекат хляб, родителите могат да се вдъхновят за следващата си семейна почивка на село. Акцентът отново е регионалният ден, този път организиран от региона на Западна Померания.
Долна Саксония
Птича бира с чипс от живовляк
Печени картофи с песто от зеле. Чипс от живовляк от малки южноамерикански фермери или картофено суши. На щанда на изложението от Долна Саксония ще има не само креативни продукти, но и устойчиви произведения като птича бира, чиито производители се ангажират със защита на местните птици. Ако си купите чипс от живовляк, ще подкрепите проекти в глобалния юг.