0

- Мак, участвате във втората част на хитовия сръбски филм „Южен вятър“ под наслов „Ускорение“, чиято премиера в България е на 4 февруари. Каква е ролята ви и защо решихте да се снимате в лентата?

- За съжаление все още не съм на такова ниво, че да мога да „решавам“ в какво да се снимам и в какво не. Става въпрос по-скоро за възможност, която се откри пред мен и нямаше как да не приема. Впоследствие, когато се запознах с проекта, се уверих, че съм постъпил правилно. Филмът е наистина добър - и първата, и втората част. Беше чест и шанс. Ролята ми е на човек от криминалния сектор, син на голям български бос (Захари Бахаров).

- От българска страна участват и едни от най-големите имена у нас - колегите ви Захари Бахаров, Мариан Вълев, Асен Блатечки, Руси Чанев. Как протече партньорството ви на снимачната площадка?


- Протече хармонично, партньорски, забавно и леко. Много съм доволен, че заедно със Захари, Мариян и Асен имахме свободата да си измисляме неща и да даваме идеи. В почивните дни също си прекарвахме доста добре.

- Даваха ли ви съвети с оглед на факта, че някои от тях вече са се въплъщавали в образа на топмафиоти?
- Даваха ми съвети по-скоро от гледна точка на количеството опит, което имат. Чисто професионални, кино „пинизи“, които е добре човек да знае. Благодарен съм им.

- Според сюжета българската групировка се изправя в челен сблъсък със сръбските мафиоти, предвождани от героя на Милош Бикович - Петър Мараш. Как премина снимачният процес и колко време ви отне ролята?
- Не помня вече, но някъде около 14 дни снимки. Подготовката ми продължи от момента на избирането ми за ролята до края на снимките.

- Как се подготвихте, четохте ли криминални романи?

- Не, тези неща не ги пише в книгите. Подготвих се основно с въображение, също така се зареждах с истории за такива хора от такива хора, които познавам.

- Къде бяха най-сложните снимки и коя от сцените няма да забравите никога?
- Сложни бяха престрелките, защото беше доста динамично и всичко трябваше да става в точния момент, но мисля, че се справихме повече от добре. Сцената, която няма да забравя, е последната, но не мога да издам повече.

- Лесно ли се сработихте със сръбските си колеги?
- Да. Сърбите са много свестни, за нула време се разбрахме и заговорихме на „един език“. И буквално, и преносно!

- По-различно ли се снимат филмите в Сърбия?

- Този филм специално е хитов там, а и не само там, заради което в него са вложени много пари. Това автоматично вдига качеството на всичко. Иначе не съм намерил кой знае какви разлики. Професионалисти, каквито имаме и тук. Всичко вървеше по конец през цялото време.

 Мак Маринов в Южен вятър 2

  Мак Маринов в Южен вятър 2
KEY

- Опитахте ли прословутата им дюлева ракия?
- Опитах, опитах. Нашите ракии са по-хубави!

- Преди да се включите във втората част - бяхте ли гледали първата част и сериала?
- Да, това беше част от подготовката ми.

- Участвахте и във втората част на хитовия сериал на NOVA „Пътят на честта“. И там ролята ви е на бандит. Обичате ли криминални сюжети?
- Да. Предпочитам отрицателни персонажи. В тях има повече възможност за творчество и интерпретация.

- Участвали сте във филмите „ТИЛТ“, „Кецове“, „Каръци“, „Асансьор за пациенти“. Има ли роля, която ви е на сърце?
- Повечето.

- Вие сте част от трупата на МГТ “Зад канала”. В кои постановки могат да ви гледат почитателите на живото изкуство?
- „Празникът“, „Пияните“, „Завръщане у дома“ на Явор Гърдев, „Зорба“ и „Зимата на нашето недоволство“ с режисьор Бина Харалампиева, „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“ и „Шекспирин по време на пандемия“ с режисьор Теди Москов, „Поп-фолк хроники“ с режисьор Неда Соколовска. Освен в МГТ „Зад канала“ мога да бъда видян и в театър „Азарян“, в представлението на Крис Шарков „Галерия Стриндберг“, както и в „Бесове“ на Иван Добчев в театър „Сфумато“.

- Майка ви Жорета Николова е сред най-добрите български актриси. Партнирали ли сте си заедно на сцената? Какво е усещането да играеш с най-близкия си човек?
- Партнирали сме си веднъж преди години. Странно беше, но и на двамата ни беше приятно. Майка ми е голямо „про“, така че винаги има какво да се научи от нея!

- Какво е най-важното, което сте научили от нея?
- Да търся смисъл в нещата.

- Извън киното и театъра - кой е Мак Маринов в свободното си време?

- Горд жител на квартал „Княжево“!

- Какво си пожелавате?
- Да съм здрав! Това пожелавам и на читателите ви!

Звездите от "Южен вятър" Милош Бикович и Миодраг Радонич пред "Телеграф": Минахме границата 16 пъти за една нощ, за книгата на Гинес сме