0

З емята има планета двойник, която обикаля около Слънцето, но не можем да я видим, защото винаги е зад нашата звезда.

Това на пръв поглед фантастично твърдение се потвърждава от изследвания на американски и европейски астрономи. Техните проучвания сочат, че е напълно възможно зад нашата звезда да се крие планета, която няма как да я видим заради огромното сляпо петно.

И тази планета може да е по-голяма дори от гиганта Юпитер, твърдят астрономи пред „Дискавъри ченъл“. В момента се изследва дали някои аномалии в движението на Слънцето могат да се обяснят с въпросния космически обект, който може да е мистериозната планета Х или някоя друга – въпрос на название.

Експедиция

През 2006 г. НАСА пуска апарат, който обикаляйки около Слънцето, успява да заснеме и част от мъртвото петно. Там не се вижда никаква планета. Но в същото време много по-голяма част от зоната на невиждане остава скрита.

Затова от космическата агенция обмислят пращането на апарат, който да мине зад нашата звезда и да види дали там наистина има обекти. Това обаче ще стане евентуално следващото десетилетие.

Естествено, ловците на извънземни веднага се зарадваха на възможността да обяснят откъде идват пришълците. Ако зад Слънцето наистина се крие друга планета – Антиземя, както някои я наричат, то от нея много по-лесно ще бъде да идват всякакви космически кораби, на които няма да е нужно да се движат със светлинна скорост.

Засега това са си само теории, близки до фантастиката, но без потвърждение.

Катастрофа

До 90-те години на миналия век се считаше за невъзможно две планети дълго време да бъдат в една и съща орбита. Но след това астрономите доказаха теоретично, че това е много възможно. А после бяха открити такива в нашата галактика.

Преди милиарди години нашата планета се е сблъскала с друга. Най-популярната теория е, че от нея се е родила Луната. Предполага се, че тази планета е била с размерите на Марс и след катастрофата с нея нашата се сдобива със спътник и с условия за възникване на живот.

Смята се, че тази планета е вървяла в същата орбита като Земята. Сега обаче теориите слагат още една планета в нашата орбита, но това трябва тепърва да се проверява.

Според още по-революционна теория, напълно е възможно Антиземя да обикаля не точно в нашата орбита около Слънцето, а в различна плоскост.

В момента всички познати ни планети от нашата система се въртят около звездата в една плоскост, но теоретично има шансове планетите да се въртят в други плоскости (след някакъв небесен сблъсък или след прихващане от Слънцето) и тогава ситуацията се усложнява драматично.

Парад

На 20 април имаме парад на планетите, когато Венера, Марс, Юпитер и Сатурн застават почти в една линия. Това се нарича парад на планетите. А към него се присъединява и Луната на 23 април.

Астрологично това е време за промени, но и за трудности, които могат да бъдат преодолени. Действат противоположни енергии, които могат да объркат битието и чувствата. Засилва се агресията, в същото време има добри предпоставки за секс, казват астролозите. Като цяло този парад е добър заради участието на Юпитер и Венера.

Подобен парад се е появил в небето през 2020 г., но без Луната. Следващият с тези планети обаче ще е след 18 години.