0

В атиканът откри мистериозен обект зад Нептун, който може да се окаже деветата планета. След като Плутон бе разжалван на планетоид (или планета джудже), учените масово се хвърлиха да търсят липсващата девета планета, която теоретически трябва да съществува. Нейното наличие се доказва от различни модели на Слънчевата система. И я търсят все зад Нептун – засега последната осма планета. Случи се така, че точно обсерваторията на Ватикана, разположена в щата Аризона, откри мистериозния обект отвъд Нептун. Засега осемте големи небесни тела, обикалящи около Слънцето, са Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

Осемте планети от Слънчевата система скоро могат да станат девет.

 Осемте планети от Слънчевата система скоро могат да станат девет.
НАСА

Новият обект бе забелязан за пръв път в края на миналата година и получи номерацията 2021 XD7. Сега предстоят дълги проверки дали този обект ще се окаже деветата планета или пък може би той е повлиян от орбитата на така убягващата на астрономите липсваща гигантска планета. Непотвърдени изчисления сочат, че обектът е с размери между 3 и 4 пъти по-голям от този на Земята. А масата на това небесно тяло надхвърля десет пъти тази на нашенската планета. „2021 XD7 обикаля Слънцето за 286 наши години. Обектът има доста странна орбита, която е много по-наклонена настрани от орбитата на Марс или на Земята“, казва астрономът Ричард Бойл, който на 3 декември 2021 г. пръв забелязва мистериозния обект. 2021 XD7 е на разстояние 74,8 млрд. км от Слънцето. Нептун е на разстояние 4,5 млрд. км, а Плутон – на 7,375 млрд. км. Земята е само на 152 млн. км.

Ватиканските астрономи за първи видяха 2021 XD7.

 Ватиканските астрономи за първи видяха 2021 XD7.
НАСА

През 2006 г. Плутон бе изхвърлен от системата на планетите, но и до ден днешен се спори дали това е правилно. Тогава доводът бе, че е твърде малък обект и отвъд него, в Пояса на Кайпер, има още няколко с подобна и по-голяма големина, но те не могат да бъдат обявени за планети.Джим Брайдънстайн – завеждащ астрономическия отдел на НАСА, казва: „За мен Плутон си е планета. Всичко, което се открие след нея, ако наистина се открие, е десета и т.н. в списъка на планетите от Слънчевата система“. Други учени също поддържат подобно мнение и смятат, че 2021 XD7 – или планетата на Ватикана, както разговорно някои я наричат – е десетата в списъка. Новите изследвания потвърждават, че с 2021 XD7 могат по-добре да бъдат обяснени отклоненията в орбитите на обектите отвъд Нептун, в това число и на Плутон. Изненадващо преди време група американски учени изказа теорията, че всъщност в близост до Земята има друга голяма планета, която не можем да видим заради странната й изкривена орбита, но пък с нея компютърните модели могат да обяснят някои нелогичности в Слънчевата система, особено в частта между Земята и Марс.Тепърва ще се спори и изяснява кое е вярно и кое си е само теория, но не и практика.