0

С успешни прожекции зад граница могат да се похвалят премиерните български филми. Въпреки коронавирусната пандемия и доскорошното масово изискване за зелен сертификат при посещение на киносалони в повечето европейски градове, наши продукции предизвикват истински фурор на Стария континент.

С успешни прожекции зад граница могат да се похвалят премиерните български филми. Въпреки коронавирусната пандемия и доскорошното масово изискване за зелен сертификат при посещение на киносалони в повечето европейски градове, наши продукции предизвикват истински фурор на Стария континент.

Въпреки че все още не е чул първите аплодисменти от широкото си разпространение в България, първи на своеобразния поход тръгнаха Александър Сано, Мартин Макариев и компания с техния филм „В сърцето на машината“. Заглавието, което спечели голямата награда на фестивала „Златна роза“ миналата година, започна срещите със зрителите в чужбина още в началото на февруари. Те продължават и досега, като почти през цялото време Сано, който изпълнява главната роля във „В сърцето на машината“, жонглира с ангажиментите си около турнето и подготовката за образите в „Като две капки вода“

Досега филмът е преминал през няколко дестинации в Германия и Обединеното кралство. За да може да гледа продукцията на голям екран и да се срещне с екипа, пък запален почитател признава, че трябвало да пътува в продължение на пет часа до събитието в Саутхемптън. Въпреки че голяма част от обиколката на филма, режисиран от Макариев, пред българската диаспора в Европа отмина, екипът предстои да представи „В сърцето на машината“ във Виена (5 март) и Париж (30 април).

„Петя на моята Петя“, посветен на непрежалимата поетеса Петя Дубарова, също завладява кината извън България. На особен интерес филмът на Александър Косев се радва в Амстердам. Специален гост на прожекцията там бе актрисата Александра Костова, която учи в момента в холандската столица. С голямо нетърпение филмът е очакван и от зрителите в Германия. От февруари до края на март в програмата на „Петя на моята Петя“ влизат общо осем града - Берлин, Йена, Лайпциг, Мюнхен, Франкфурт, Дюселдорф, Кьолн и Хамбург.

Близо 1200 души пък аплодираха последния филм на Ники Илиев „Завръщане 2“ в Лондон. Комедията имаше двойна премиера в английската столица на 26 и 27 февруари, а зрителите се смяха и плакаха заедно с режисьора, Йоанна Темелкова, Башар Рахал, Райна Караянева и Искра Донова. Турнето на продукцията продължава - предимно с дати в Обединеното кралство. „Завръщане 2“ ще бъде прожектиран още в Саутхемптън, Кеймбридж, Париж, Дъблин, Манчестър, Глазгоу, Бирмингам и Единбург.

До броени дни ще стартира пък широкото разпространение на „Жените наистина плачат“ във Франция. Филмът на Мина Милева и Весела Казакова, в която участва и Мария Бакалова, ще изгрее масово по екраните в страната на Айфеловата кула от 9 март. Няколко дни по-рано - на 4 март, до Париж ще пътуват режисьорките, за да се срещнат лично с публиката си. Това не е първият път, в който любителите на седмото изкуство във Франция имат шанса да се докоснат до проекта. Именно в страната - по време на престижния кинофестивал в Кан, се състоя световната премиера на „Жените наистина плачат“. Тогава критиката се изказа ласкаво както за филма, така и конкретно за играта на Мария Бакалова и Ралица Стоянова, които играят сестри в проекта.