0

В навечерието на новата 2022 г. редица държави готвят затягане на мерките и предупреждават за бъдещ локдаун. Причината за това е новият вариант на коронавируса Омикрон, който според експертите ще донесе нова „мегавълна“. Учени от цял свят предупреждават, че се задава истинско цунами от новозаразени (виж карето). На фона на предполагаемото по-леко протичане на заразата, европейките страни регистрират рекорден брой заразени и алармират, че се наблюдава ръст при хоспитализациите на деца и млади хора. Родните експерти също обявиха, че е много вероятно мутацията да доведе до срив в здравната система, която все още не се е разтоварила от четвъртата Делта вълна.

Редица страни вече обявиха нови ограничения, а други предупредиха, че ще затегнат мерките още в първите дни на новата година. Нидерландия наложи локдаун, който ще бъде в сила поне до 14 януари. Там работят само аптеките, хранителните магазини, бензиностанциите и библиотеките. Всички училища са затворени до 9 януари. Мерките включват препоръка към домакинствата да не приемат повече от двама гости, а събиранията на открито също са ограничени до максимум двама души. От 3 януари Франция ограничава събиранията на големи групи от хора и въвежда лимит за присъстващите на събития на открито и закрито. Премиерът Жан Кастекс предупреди, че ще бъде въведен строг контрол за носенето на маски. Там нощните заведения са затворени. В Гърция през януари също ще има ново затягане, но южната ни съседка вече въведе редица ограничения. Носенето на маска с висока защита в супермаркетите, заведенията и обществения транспорт е задължително. Това се отнася и за заведенията за хранене и фитнес салоните. Маски се изискват и на открито. Баровете ще работят до полунощ и без музика, като на маса ще бъдат настанявани до 6 души. Единственото изключение ще бъде на Нова година, когато само ресторантите ще могат да работят до 2 часа сутринта. Публичните мероприятия за ЧНГ обаче са забранени.

Испания също планира от следващата година да въведе задължително носене на маски и на открито, а Белгия обмисля въвеждането на задължителна ваксинация срещу коронавируса. Нови правила вече действат в Германия. Там частните събирания са ограничени само за ваксинирани при това до 10 души. В Италия също затягат режима за хората, които не са имунизирани. Те няма да имат право да посещават редица обществени места и събития. Премиерът Марио Драги пък обяви, че се обмисля въвеждането на задължителна ваксинация за служителите в още няколко сектора. Мерките бяха затегнати и в Австрия. Там заведенията са принудени да затварят в 22 часа. Това правило ще бъде в сила дори и на 31 декември. Отвъд океана САЩ също затяга ограниченията. В Ню Йорк беше въведено безпрецедентното задължение за ваксинация в частния бизнес. Освен това, за хранене на закрито, фитнес и забавление ще бъде изисквано доказателство за имунизация не само на възрастни, но и да деца над 5 г.

Нов рекорд на заразените в света

Светът стигна нов рекорд в броя на заразените с COVID през изтеклата седмица. В периода от 22 до 28 декември новите случаи на денонощие са били средно 935 000, предаде агенция „Франс прес“. Това са най-високите показатели от началото на пандемията в края на 2019 г., показват обобщените данни. Общо регистрираните заразени са 6 550 000, но голяма част от най-леките или асимптоматични случаи остават неоткрити въпреки засиленото тестване в много държави. Повечето нови заразени са в Европа – над 3,5 милиона през последните седем дни или над 510 000 средно дневно. Тези показатели също са безпрецедентни, тъй като по време на предишните вълни регионът никога не е достигал повече от 300 000 нови случая на денонощие. „Вирусът циркулира сега с невиждана скорост, явно надхвърляща предишния рекорд от 817 хил. случая дневно, достигнат между 23-29 април“, пише агенцията. Позитивната новина е, че експлозивно нарасналият брой на случаите не е придружен с глобално увеличаване в броя на починалите болни. Нещо повече – наблюдава се траен спад на жертвите на коронавируса в глобален мащаб. През последните седем дни дневно бе съобщавано за около 6450 починали, което е най-ниският показател от края на октомври 2020 г. За двете години в пандемията, официално в света са установени повече от 282 милиона заразени с COVID-19 и над 5,4 милиона починали от болестта.

Дрезгав глас издава новият вариант

За новият вариант все още не се знае достатъчно. Оптимистичните данни показват, че той е по-лек и смъртните случаи намаляват. Песимистичните прогнози обаче са, че това се дължи на претоварването в болниците и факта, че много хора в света остават недиагностицирани и умират в домовете си. Тревожното е, че Омикрон причинява пик не само в общия брой на новите случаи, а и в регистрираните заразени и хоспитализирани деца. Фирмите за производство на ваксини продължават да работят по актуализация на препаратите, насочена конкретно към защита от новия вариант, но такъв продукт се очаква най-рано през март. Междувременно експерти от редица държави обменят информацията си за мутацията, но те не са достатъчни. Според някои съобщения симптомите на Омикрон се различават от тези на останалите варианти. Един от първите признаци, които го издават е наличието на болно гърло, съпроводено с дрезгав глас. Това се посочва в  проучване на здравната научна компания Zoe, цитирана от БГНЕС. Омикрон причинява също главоболие, болки в тялото, хрема, умора и кихане. Всички тези симптоми са характерни за настинка или грип. Ето защо тестването ще остане важна част от контрола на пандемията. Сред останалите възможни прояви на новия вариант са запек, нощно изпотяване, загуба на памет и ориентация, както и липса на апетит. Заразеният може да предаде вируса на други два дни преди появата на симптомите и до 10 дни след това. Изчисленията обаче показват, че само в рамките на седмица-две случаите нарастват двойно.

Масово тестване по границите

Наред с местните мерки, държавите въвеждат строг контрол и по границите си. Най-често предприемания подход е да се изисква отрицателен тест от всеки, който влиза в страната, независимо дали е ваксиниран или преболедувал. Това правило бе въведено в Гърция, Швейцария, Австрия, Италия, Швеция и много други държави. Някои от тях отменят изискването за лица с поставена трета – бустерна доза от ваксината срещу коронавирус. В същото време част от страните въвеждат задължително тестване за туристите и след пристигането им, през определен интервал.