0

С два просторни апартамента за бебета и майки разполага най-голямата акушеро-гинекологична болница у нас „Майчин дом“. Изцяло обновеното послеродово отделение ще посрещне първите си пациенти на 6 декември, съобщи БНТ. Бебетата тук ще са до майките си през цялото време, като ще бъдат обслужвани в стаите си от акушерки и неонатолог.Ремонтът на отделението на 12-ия етаж продължи 9 месеца. То разполага с два просторни апартамента, както и с 21 стаи, от които 7 са с по две легла, хладилник, телевизор. Изградени са и боксове за тоалет на бебетата.

Директорът на най-голямата акушеро-гинекологична болница у нас проф. Иван Костов благодари на Министерството на здравеопазването за отпуснатите средства за мащабния ремонт и пожела у нас да се раждат все повече бебета. Малко над 3000 бебета са проплакали за първи път в "Майчин дом" от началото на годината. Има специална стая за кърмене, оборудвана по европейски стандарти, добави проф. Костов. Всяка стая има собствен санитарен възел, осигурени са телевизори и други удобства. По думите му цялостен ремонт на отделението не е правен от 1976 год.
Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, който присъства на откриването на отделението каза, че ремонтът е на стойност 1.6 млн.лв.

Даряват дефибрилатори на училища в Разград

Ветеринари даряват дефибрилатори на училища и институции в Разград. Благотворителната инициатива "Дари сърце" е на собствениците на ветеринарна клиника.Д-р Никола Досев разказа пред  БТА, че идеята за кампанията им е била вдъхновена от професионалната работа на медицинските екипи при спасяването на Кристиян Ериксен на Евро 2020, в което дейно участие взе и лекарят на Лудогорец д-р Валентин Великов. След този случай клубът постави дефибрилатори на стадиона и на тренировъчния си комплекс. Повод разградските ветеринари да се ангажират със закупуването на животоспасяващата апаратура са били и многото случаи на загубили живота си заради короновируса техни приятели и познати. Д-р Досев обясни, че при пътуванията си в чужбина са забелязали, че мобилни дефибрилатори има на всеки етаж в хотелите, в обществени и административни сгради, в метростанции и решили, че ще осъществят. До края на месеца дефибрилатори ще бъдат дарени на Профилираната природоматемататическа гимназия, в сградата на която се помещават още Спортното училище и Основно училище "Христо Ботев", на Езиковата гимназия в Разград и на най-голямото училище в Исперих - "Васил Априлов".

Китай откри универсално антитяло

Китай откри универсално антитяло 35B5, способно да неутрализира всички негови щамове, включително Омикрон. Първите резултати от експериментите с тези молекули са разкрити в статия в цифровата библиотека bioRxiv, пише БГНЕС. „Получените изображения показаха, че молекулата 35B5 се свързва с част от S-протеина на коронавируса, която всъщност не се променя в хода на еволюцията на SARS-CoV-2. Това позволява тези данни да се използват не само за създаване на антитела, но и за разработване на универсална ваксина срещу всички щамове на коронавируса”, обясняват молекулярните биолози. Китайски учени начело с  професор Ден Кай от университета „Сун Ят-сен” в Гуанджоу, Китай, са открили уникално антитяло в кръвна проба от преболедувал коронавируса китайски жител, което е еднакво ефективно при неутрализирането на всички разпространени щамове на SARS-CoV-2. Тази молекула, наречена 35В5, е открита при мащабно проучване, насочено към изследване на голям брой кръвни проби на жители на Китай, страдали от тежък COVID-19. Учените изолират от тях култури от В-клетки, произвеждащи антитела, и наблюдават кои вирусни частици могат да атакуват.