0

Д иабетът е едно от най-коварните и разпространени заболявания. Той се дели най-общо на тип 1 и тип 2, но в основата им стои общ проблем в организма – повишената кръвна захар. B нaчaлнитe cтaдии нa това заболяване обикновено няма никакви симптоми и в повечето случаи то се открива съвсем случайно, когато пациентът дава кръв за изследване на нивата на кръвната захар. В по-късен етап когато нивaтa нa глюкoзaтa в кpъвтa пpeвишaвa c мнoгo нopмaтa, неутолимата жажда първа издава диабета. Заедно с нея се появяват и симптоми като често уриниране, рязко напълняване или отслабване, повишена умора и др. За щастие обаче диабетът може лесно да бъде повлиян от правилен начин на живот. Целесъобразното хранене и достатъчната физическа активност намаляват рискът от това заболяване с 50%.

В студените месеци няма нищо по-хубаво от това да изпием чаша горещ шоколад на балкона, увити в меко одеяло. Оказва се обаче, че освен приятно, това е и много полезно. Група американски учени са установили, че чаша топъл шоколад на ден предпазва от диабет. Причината – черният шоколад е богат на флаваноли, които подобряват кръвообращението, като разширяват кръвоносните съдове.

Какаото на прах пък намалява с около 1/3 количеството вредни мазнини, които се отлагат в черния дроб, наречени триглицериди. За целите на изследването мишки били хранени с човешкия еквивалент на 10 супени лъжици какао на прах, което се равнява на около четири-пет чаши горещо какао, в продължение на десет седмици. Ефектът – редица индикатори за възпаление, което причинява диабет от втори тип, като предизвиква инсулинова резистентност, били значително по-ниски в края на проучването. Освен какаото, кафето също намалява риска от развитието на диабет. При продължило 18 години изследване в Харвард е установено, че при сериозните пиячи на кафе – тези с повече от 6 напитки дневно, вероятността от развитие на диабет е между 29% и 54% по-ниска, отколкото на другите.

Ободряващите напитки обаче далеч не са единственото нещо, което може да ни предпази от заболяването. Всъщност от огромно значение за това е нашето меню. Така например изключително полезно би било, ако закусваме с ябълка. Пектинът в този плод осигурява на организма галактуронова киселина, която намалява нуждите от инсулин и дори може да помогне в лечението на диабета. Към ябълката можете да добавите и малко бадеми. Тези вкусни ядки подобряват чувствителността към инсулина и понижават количеството холестерол при хората с преддиабет. За обяд пък е добре да си похапнете кисела салата. Установено е, че приемането на 2 лъжици оцет преди основното хранене смъква рязко нивото на кръвната захар в последствие. Друг вариант за обяд са броколите, които помагат за намаляване риска от появата на диабет и за регулиране на кръвната захар при диабетиците. Като цяло в менюто ви трябва да присъстват повече плодове и зеленчуци и много малко сол. Избирайте ястия с печено или приготвено на грил месо – пилешко, риба, морски дарове. Хапвайте картофи и юфка, пийте много вода и спрете газираното.