0

Виагра сваля риска от Алцхаймер

Употребата на Виагра сваля риска със 70%. Това показва ново изследване, ръководено от изследователи от Кливландската клиника. „Доказано е, че лекарството значително подобрява познавателните способности и паметта в предклинични модели, се представи като най-добрия кандидат за лекарство",  каза Фейшонг Ченг старши автор на изследването от Кливландската клиника. "Особено важно е, че установихме, че употребата на  Виагра намалява вероятността от поява на болестта на Алцхаймер при лица с коронарна болест на сърцето, хипертония и диабет тип 2, които са съпътстващи заболявания, значително свързани с риска от заболяването, както и при лица без такива заболявания", обясни той.

Елхата в Букурещ с флакони от ваксини 

Коледна елха от празни флакони от ваксина грейна във ваксинационният център в Двореца на децата в румънската столица Букурещ. Това е първата "анти-COVID елха", посочиха властите на официалната страница във Фейсбук. Тя е направена от над 19 000 празни флакона ваксина срещу COVID-19, пише в. "Либертатя". Елхата от дози на ваксините Pfizer/BioNTech и Moderna е висока три метра.  Работата  е отнела стотици часове.

Австрия вдига локдауна за имунизирани

Падна локдаунаът за ваксинираните и оздравелите в цяла Австрия, считано от 12 декември. Валидните за цялата страна правила разрешават на провинциите да отворят за ваксинирани и оздравели всички сектори - търговия, услуги, заведения за хранене, туризъм, култура и спорт.  Маските се свалят само след сядане в заведение или непосредствено упражняване на спорт в зала. В театри, концертни зали и на други мероприятия без правостоящи и със строго определени места, е разрешено присъствие на максимум 2000 души.

Педиатрите влизат в  Червена книга

Всяка година намалява броят на педиатрите в страната. Това алармира проф. Иван Литвиненко – председател на Българската педиатрична асоциация пред БНР. „Педиатрите в страната са записани в Червената книга за липсващите видове. Аз съм един от хората, които изпитват в сесиите за специалност, а те са два пъти годишно. Попитайте ме тази година колко съм изпитал декемврийската сесия – това са четирима души, има още няколко комисии, но това на фона на това, което беше преди години, е просто ужасяващо малко“, добави проф. Литвиненко. По думите му лисата на интерес към педиатрията се дължи преди всичко на икономическия подход, тъй като студентите се ориентират към по-доходоносни и по-леки специалности. Заплащането е обратнопропорционално на отговорността, каза още професорът.

Робот носи вода и храна на болни и възрастни

Нов андроиден робот може да носи крехки предмети като чаша с вода или торта. Очаква се догодина да бъде тестван в реални условия при грижи за болни и възрастни хора, съобщиха японски медии. Роботът е оборудван с уникални сензори, които му позволяват да изчислява с голяма точност разстоянието до обекта, мястото на доставка и т.н. Сензорите предпазват чашата с вода от разплискване по време на пренасяне. Други сензори гарантират, че към обекта се прилага точното количество натиск. Роботът може да пренесе цвете, без да повреди венчелистчетата му. Тези устройства ще се използват най-вече в болници и старчески домове, където има остър недостиг на персонал. Роботите ще могат да сервират храна, напитки, лекарства и да поставят термометри.