0

М алко са хората, които се съмняват в положителното влияние на поста върху душата и тялото. Според повечето диетолози  временното въздържание от животински белтъци и мазнини пречиства организма. Великденските пости са най-дългите - продължават 40 дни. Тази година те започнаха в понеделник.  

Няма проблем здрав човек трудоспособна възраст, който има добри биохимични показатели да мине на най-дългия пост,  казва проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.   А той позволява на Благовещение и Цветница да се яде риба. Освен това християнската религия се развива и вече може по време на пост да се консумират мекотели – миди, охлюви, октоподи и други морски дарове.  От тях можем да си набавяме белтъчини. Съдържат и Омега 3, обяснява специалистът.  Морските обитатели ни дават много витамини, които не можем да си набавим в достатъчно количество от растителните храни.  Преди да пристъпим към към постите е добре да направим балансирано и разнообразно меню. Не бива да ядем само хляб и лютеница, хляб и маслини или хляб и олио.  Иначе накрая можем да се окажем с два-три килограма повече и намален биотонус, коментира експертът по хранене. Докато се въздържаме от месо трябва да пием много вода. Добре е да приемаме също и соево мляко или ядково. Последното може да си направим сами като смелим ядки и ги накиснем за една нощ във вода. 

За да имаме добър баланс през повечето дни на постите е хубаво да комбинираме бобови и зърнени храни в един прием заради липсата на белтъчини, каза  диетологът. Например може да хапваме грах и ориз, боб и хляб, леща и ориз, нахут с киноа.  Пет дни в седмицата е добре да имаме подобна комбинация.  Калцият, който ни липсва по време на постите идва от сусамовото семе, ленено семе, овесени ядки, пълнозърнести храни.  Месото, яйцата, доматите са богати на  желязо. Него можем да си набавим от ястия с „елда“,  киноа, просо, кафяв ориз и бобовите култури, ядките. Богатото на плодове и зеленчуци меню ни осигурява фосфор.  Круша, спанак, коприва, броколи и моркови ни го дават на постите. Фолиевата киселина идва от хляба, както и от листните зеленчуци. По време на постите много дефицитен е Витамин Б12. Той е важен за кръвотворението и липсва в растителния свят. Набавяме си го, когато консумираме риба на Цветница.