0

- Д-р Иванов, какво представлява Боуен терапията?

 

- Д-р Какарашев, Боуен терапията е нова методика, която много помага, но малко хора я познават. Нейният откривател е Том Боуен. Тази методика се смята за едно от големите открития на 20-ти век. Тя ни помага да се приспособим към заобикалящата ни среда като ползваме един неподозиран ресурс у нас – ние притежаваме огромни възможности за самовъзстановяване. Трябва да знаете, че всеки проблем в нашето тяло може да бъде отстранен чрез активиране на собствените възстановителни механизми. В Европа и България Боуен терапията идва от Австралия и е по-различна от познатите източни алтернативни методики. Боуен терапията помага на всички хора – от бебета до старци на преклонна възраст и по никакъв начин не може да им навреди.

- Доколкото разбирам, това е вид масаж?

- Да, може да се каже. Лечението се състои от нежни движения с пръстите на ръцете върху мускули, нерви и сухожилия, които се извършват от Боуен терапевта върху пациента директно върху кожата или през лека памучна дреха върху тялото му. Няма натиск, няма усуквания и не причиняваме болка на хората. Изненадващо дори и за мен е, че понякога здравословен проблем може да се реши само с един-единствен Боуен сеанс. Боуен терапията е вид холистична медицина, т.е. обхваща всички системи на човешкото тяло и не лекува отделни симптоми. Обичайно Боуен сеансите се правят веднъж на 7 дни. Лично се убеждавам всеки ден, че тази терапия върши чудеса.

- Каква е тайната за успешните резултати от тази терапия?

- Тайната се крие в гениалността на Том Боуен, който е създател на тази техника. Той е открил, че при дълбоко и цялостно отпускане на тялото се задейства способността на организма да се справя сам с всякакви състояния, които са излезли извън нормата. При техниката Боуен тялото не е насилвано да изпълнява външни команди. Ние просто изпращаме точните съобщения, за да може организмът да започне процеса на ,,преформатиране на системата“, което да доведе до нейното връщане към първоначалното състояние на здраве и благополучие. Чрез Боуен терапията ние не решаваме проблемите, като въвеждаме в тялото изкуствени вещества, не ползваме методи, носещи повече вреда, отколкото полза. Вместо това, ние даваме „напътствия“ на тялото то самото да предприеме необходимите стъпки за лечение според собствените си рамки, биоритъм и време, необходимо за процеса на възстановяване. При това балансираме нервната система, която има два дяла – симпатиков и парасимпатиков.

- Ще ни обясните ли, как чрез Боуен терапията повлиявате нервната система?

- Да, с удоволствие! Симпатиковата нервна система ни кара да бъдем нервни, стресирани и напрегнати. Това много често води до безсъние. Парасимпатиковата нервна система е обратна по действие на симпатиковата. Когато двете системи са в баланс, тогава тялото е здраво. През последните години сме подложени на хроничен стрес, който води до напрегнатост, нервност, безсъние и до повишаване на артериалното кръвно налягане. Чрез Боуен терапията, която по своята същност е рефлекторно въздействие върху фасциите /ципите на мускулите/, се постига преобладаване на парасимпатиковата система над симпатикуса и това води до успокояване на цялото тяло – така ние ставаме спокойни, имаме добър сън и живеем без нервност и напрежение.

- А може ли човек сам да си помогне с Боуен терапия?

- Да, може. Необходимо е всеки ден сами да си правите Боуен масаж на шийните мускули. Тези мускули започват от ключицата и масажът се прави с три пръста в посока към ухото. Масажираният мускул се нарича стерноклеидомастоидеус и го има от двете страни на вашата шия. Извършват се възвратно-постъпателни движения, като се изтегля кожата нагоре и след това същата се връща надолу. Движенията трябва да са нежни и да наподобяват доенето на крава. Необходимо е да се направят минимум 35 масажни движения, които да завършват зад ухото до костта. По този начин се дренира лимфната система и се подобрява кръвоснабдяването на органите, с което се ускорява възстановяването при редица състояния, включително и след боледуване от Ковид-19.

- С какви оплаквания идват хората при Вас?

- Те идват с най-разнообразни оплаквания. Най-често им помагам при дискови хернии, при болки в кръста и врата, както и при тъй нареченото „замръзнало рамо“.

- На какво се дължат болките във врата и как ги облекчавате?

- Болките във врата се явяват при шийна остеохондроза, при шийна остеоартроза, при шиен миозит и при изправена шийна лордоза. При разместване на шийните прешлени, болката може да се пренесе надолу по гърба, предимно по раменете и ръцете, като много често се засилва при натоварвания. Болките могат да бъдат придружени от виене на свят, гадене, шум в ушите и изтръпване на пръстите на ръцете. Боуен техниката предлага възможност само с няколко сеанса всички тези оплаквания да изчезнат. Това се дължи на възстановяване на кръвоснабдяването. По аналогичен начин се повлияват и проблеми в коленете, глезените и стъпалата. Причина за различни неразположения и за здравословни проблеми могат да бъдат разместени гръбначни прешлени или продължително стоене в неправилна поза. Често хората получават болки в раменете и имат трудност при движението на ръцете. Това се дължи на напрегната мускулатура в горната част на гърба, на скъсени сухожилни връзки в раменната става, на наличието на ошипявания във врата или на протрузии на междупрешлените дискове. Чрез комбинация от индивидуално подбрани упражнения, тези проблеми се разрешават трайно.

- В предварителния ни разговор споменахте, че в момента работите по интересен случай. Какъв е той?

- Случаят е много тежък. Човекът е на 59 години и от 22 години получава паник-атаки. Обиколил е всякакви психиатри и други специалисти из цяла България, но без ефект. Дойде при мен и ми разказа цялата си история. При него се наложи да комбинираме Боуен терапията с хипнотерапия. След шест комбинирани сеанса, състоянието му постепенно се подобри и самият той сподели с мен, че е много доволен. Хубаво е, че лесно влиза в хипноза и че е податлив на внушенията които му правя.

- Обаче много хора като чуят думата „хипноза“ изпитват съмнения и страхове...

- Така е, ама нищо основателно няма в тези страхове. Пациентът следва да има пълно доверие на своя лечител. Хипнотерапията се води по протокол и се регистрира в картата на пациента. Работи се единствено и само по това, което пациентът желае да постигне и върху това, което желае да излекува. През цялото време, докато пациентът е в състояние на хипноза, той чува гласа на хипнотерапевта. Чрез хипнотерапията могат да се излекуват редица заболявания, които са на психогенна основа – това са всички неврози и фобии към най-различни неща. Освен това, понякога човек не знае как да реши даден проблем и чрез регресия той може да види решението. При хипнотерапията се отключва подсъзнанието, което притежава голяма сила и има неограничени възможности.

- Имате ли други интересни случаи на лечение с хипноза?

- Да, д-р Какарашев, ще ви разкажа. Преди години моята зъболекарка ме помоли да направя няколко сеанса на едно малко момиченце. То имаше много болни зъби, обаче беше невъзможно да се работи с него, защото не искаше да сяда на стоматологичния стол. През цялото време момиченцето плачеше и буйстваше, като не позволяваше на денталния лекар да го лекува. Постигнахме невероятен резултат в състояние на хипноза - детето сядаше доброволно на стола, самичко си отваряше устата и зъболекарката работеше спокойно.

- При какви други състояния може да помогнат вашите техники?

- Много жени страдат от тежък предменструален синдром или навлизат в климактериума и това им създава проблеми. При тях Боуен терапията е изключително полезна. Ако ви боли кръста и болката не отшуми до три дни, това означава, че процесът е напреднал и че трябва да се обърнете към специалист, който да установи причината. Обикновено се касае за плоско стъпало, за слаби тазови мускули, за скъсени заднобедрени мускули, за разлика в дължината на краката или за неправилно вдигане на тежести. С помощта на Боуен терапията бързо и без лекарства може да се освободите от болката. Колкото по-рано посетите Боуен терапевт, толкова по-бързо ще се оправите. Важно е да запомните, че доброто състояние на гръбначния стълб е в основата на цялостното здраве, тъй като именно то осигурява нормалното функциониране на всички вътрешни органи и системи на организма.

Помага при 30 често срещани състояния и заболявания

Има много състояния и заболявания при които Боуен терапията помага, но ние ще ви изброим най-често срещаните тридесет от тях.

1. Напрегнатост на мускулатурата - за отпускане и релаксация;

2. Болки и стягане в горната част на гърба;

3. Наличие на дисбаланс в тялото - за неговото хармонизиране;

4. Мускулно-скелетни проблеми от шийната до лумбалната област;

5. Патология в гърба, която не се повлиява от други процедури;

6. Наличие на сколиоза на гръбначния стълб;

7. Стрес и тревожност;

8. Остро и хронично главоболие;

9. Възпаление на синусите;

10. Задух от бронхиална астма;

11. Стомашно-чревни оплаквания;

12. Трудно изхождане по голяма нужда и запек;

13. Алергични заболявания;

14. Ограничени движения на ръцете;

15. Тендовагинити и щракащи пръсти;

16. Наличие на дискомфорт в рамото;

17. Схващания на предмишницата, ръката и шията;

18. Болки в кръста;

19. Наличие на дискови хернии;

20. Дегенеративни заболяване на коленните стави;

21. Болки в глезените и Ахилесовото сухожилие;

22. Наличие на ошипявания на петата;

23. Болки в мускулите на бедрата и таза;

24. Множествена склероза и Миастения гравис;

25. Вдървяване на тялото и обща скованост;

26. Сенна хрема;

27. Изтръпвания и болки в областта на врата;

28. Възпаление на ушите и нарушения на слуха;

29. Нощно напикаване у деца;

30. Колики у бебетата.

Кой е той:

  • Д-р Георги Иванов завършва медицина през 1986 г. в МУ Пловдив
  • Притежава Сертификат за Боуен терапевт от 2016 г. и Диплом за Боуен терапевт издаден от Австралия
  • Работи в Стара Загора на ул.“Гладстоун“ 37