0

А ко сме положителни за COVID и изследването е направено с бърз антигенен тест, датата посочена в сертификата за преболедуване е със срок от една година. Ако обаче сме си направили PCR тест и той е положителен, ще получим документ със срок на валидност шест месеца. Това разказаха пред „Здравен Телеграф“ заболели, които в момента теглят сертификатите си. Те обаче са получили уверение от здравните експерти, че независимо както е отбелязано в документа и какъв тест са си направили – антигенен или писиар, на територията на България сертификатът за преболедуване ще важи 12 месеца.

PCR-ът се прави по европейски стандарт и затова срокът му е заложен за половин година след положителния резултат. На територията на страната обаче той важи 1 година. Пред „Телеграф“ от МЗ обясниха, че дори с по-ранна дата в документа, след сканиране кодът на сертификата на писиар теста, би трябвало да излиза валиден, дори след шестия месец. Големият въпрос е каква тежест ще имат двата документа при пътуване в чужбина, предвид това, че след две седмици – от 1 февруари, в ЕС влизат в сила нови правила за валидността на COVID сертификатите за ваксинация. Тези, които са по-стари от 9 месеца, няма да могат да се използват за пътуване в рамките на съюза и ще се изисква бустер. Ако са скорошно преболедували обаче, би трябвало да има компромис. Дали PCR-ът ще даде бонус или ще се признава и антигенния, предстои да стане ясно.

Най-вероятно отделните държави ще имат право да въвеждат свои правила и пътуващите трябва да се информират отрано. А иначе засега сертификатите, издадени след поставянето на третата доза, няма да срок на валидност, защото все още няма научни доказателство колко дълго трае защитата след бустерна ваксинация. От 1 февруари ще бъдат адаптирани всички мобилни приложения, използвани за проверка на цифровите сертификати. Ако датата на ваксинацията е по-ранна от 9 месеца или 270 дни, в мобилното приложение, използвано за проверка, ще се посочва, че сертификатът е изтекъл. У нас хората с бустерна доза вече са около 500 000, за тях няма да има промяна в правилата за пътуване в ЕС след 1 февруари.  Зеленият сертификат за ваксинация на територията на България пък е с неограничен срок.