0

Мраморен чийзкейк

Необходими продукти:

За основата:

  • 200 г какаови бисквити
  • 60 г краве масло (разтопено)
  • 3 с.л. захар

За крема:

  • 700 г крем сирене
  • 400 г течен шоколад
  • 150 г захар
  • 100 г заквасена сметана
  • 3 яйца
  • 1 и 1/2 с.л. брашно
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:

Бисквитите се смилат и се разбъркват с маслото и захарта. Сместа се изсипва във форма с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлана с пергаментова хартия. Притиска се добре. Пече се 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Оставя се да се охлади.

Крем сиренето се разбърква със сметаната, ванилията и захарта. Добавят се яйцата и се разбърква, до хомогенизиране. 1/3 от крема се смесва с шоколада и се разбърква. Към останалия крем се добавя брашното и се разбърква. Върху блата се сипва 1/3 от белия крем, после от шоколадовия, отгоре се разпределя останалият бял крем и се редуват така, докато свършат. Внимателно се разбърква, за да се получи мраморен ефект.

Формата се опакова с алуминиево фолио. Десертът се пече около 50 минути на водна баня с гореща вода, в загрята на 150 градуса фурна, с вентилатор. Оставя се да се охлади в изключена фурна с отворена врата.

Кремки

Необходими продукти:

За основното тесто:

  • 400 г брашно
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 жълтък
  • 85 г захар
  • 20 г сухо мляко
  • 60 г краве масло (меко)
  • 1 пакетче суха мая - 7 г
  • 5 г сол

За тестото за декорация:

  • 170 г брашно
  • 2 с. л. нишесте
  • 115 г краве масло (меко)
  • 100 г захар
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода
  • 3 жълтъка
  • 1 щипка сол

За крема:

  • 1 пакетче инстантен ванилов крем
  • 1 пакетче инстантен ягодов крем
  • 1 пакетче инстантен шоколадов крем
  • 1,2 л студено прясно мляко (3,6%)

Начин на приготвяне:

От 25 г от брашното и 80 мл вода се приготвя предварително тесто, като брашното и водата се загряват в касерола на слаб огън и се бърка, докато се сгъсти. Отстранява се от котлона и се разбърква със студеното мляко и жълтъка. Сухото мляко се смесва с останалото брашно, маята, захарта и солта. Добавя се и предварителното тесто. Меси се, докато се получи гладко тесто. Постепенно се прибавя маслото и се меси, докато тестото го поеме. Тестото се прехвърля в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса. Разделя се на 18 еднакви топки, които се подреждат на разстояние една от друга в 2 тави с незалепващо покритие и се оставят повторно да втасат.

Тестото за декорация се приготвя, като маслото се разбива със захарта, докато се получи пухкав крем. Прибавят се 2 жълтъка и отново се разбива. Брашното, бакпулверът, содата, солта и нишестето се разбъркват и се сипват при маслената смес. Разбърква се отново. Трябва да се получи твърдо тесто, което се разточва между два листа пергаментова хартия. Прибира се във фризер, за да стегне. Студеното тесто се разточва на тънка кора, от която с ринг се изрязват 18 кръга. (Трябва да са с размера на вече втасалите топки тесто). Намазват се с разбит с малко вода жълтък. След това с остър нож по повърхността им се правят ромбове. С така подготвените кръгове се покриват втасалите питки. Пекат се около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се върху решетка. Студеното прясно мляко за крема се разпределя в три купи. Сипват се инстантните кремове – ванилия, ягода и шоколад – и всеки се разбърква с миксер (на високи обороти), докато се сгъсти. Трите крема се прехвърлят в три различни поша. Питките се разрязват леко и се пълнят с крем.

Торта с мус от ягоди

Необходими продукти:

За блатовете:

  • 2 яйца
  • 2 белтъка
  • 80 г филирани бадеми
  • 30 г шамфъстъци
  • 30 г пудра захар
  • 20 г брашно
  • 20 г кристална захар
  • 1 с. л. краве масло

За ягодовото желе:

  • 100 г ягоди
  • 80 г захар
  • 1 ч. л. желатин

За баварския крем:

  • 100 мл животинска сметана
  • 100 мл прясно мляко
  • 40 г захар
  • 30 г шамфъстъци
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 2 жълтъка
  • 1 ч. л. желатин

За ягодовия мус:

  • 350 г ягоди
  • 160 г захар
  • 250 мл животинска сметана
  • 1 1/2 ч. л. желатин

За завършване:

  • 50 мл портокалов ликьор
  • 50 г ягоди
  • 30 г шамфъстъци

Начин на приготвяне:

Бадемите и шамфъстъците за блата се смилат с пудрата захар. Разбиват се много добре с яйцата. Добавя се брашното и внимателно се разбърква. Белтъците и кристалната захар се разбиват на сняг. Постепенно, при внимателно разбъркване, се прибавят към ядките и яйцата. Налива се и предварително разтопеното масло. Разбърква се. Сместа се разделя в 2 квадратни форми за печене, застлани с пергаментова хартия. Блатовете се пекат 10 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се и се изваждат от формите. Ягодите за желето се разполовяват, загряват се със захарта и се пасират. Добавя се желатинът, предварително накиснат в 50 мл вода и след това разтопен на водна баня. Сместа се сипва в квадратна форма, покрита с прозрачно фолио. Оставя се да стегне във фризер.

Млякото и сметаната за баварския крем се кипват с ваниловата захар и смлените шамфъстъци. Жълтъците се разбиват със захарта и в тях се налива горещата млечна смес. Слага се на умерен огън и се готви 2–3 минути без да кипва. Желатинът се накисва в 30 мл студена вода и след това се разтопява на водна баня. Добавя се към леко охладената млечна смес. Оставя се да се охлади до стайна температура. Кремът се излива върху желето и се прибира във фризера.

Ягодите за муса се загряват със 120 г от захарта. Пюрират се. Желатинът се накисва в 30 мл вода и се разтопява. Сипва се в ягодовото пюре, охладено до стайна температура. Сметаната се разбива с останалата захар. Добавя се към ягодовата пюре и се разбърква. Единият блат се намазва с портокалов ликьор, отгоре се слага малко от муса. Поставя се пластът от желето с баварския крем. Следва блат, който се намазва с ликьор и накрая с останалия мус. Тортата се прибира в хладилник поне за 3 часа, за да стегне. Украсява се с ягоди и шамфъстъци и по желание – с разбита сметана.

Ананас на грил с фъстъци и сладолед

Необходими продукти:

  • 1 ананас
  • 50 г краве масло
  • 50 г белени печени фъстъци
  • 20 г кокосови стърготини
  • 50 мл кленов сироп + за сервиране
  • 50 мл ром с кокос

За сладоледа:

  • 300 г сирене маскарпоне
  • 50 г бял шоколад
  • 50 мл кленов сироп
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар

Начин на приготвяне:

Ананасът се обелва и се разрязва на 6 по дължина, заедно с листата. Маслото се разтопява и в него се разбъркват кленовият сироп и ромът. Парчетата ананас се намазват със сместа и се запичат на грил тиган, от всяка страна, до златисто, като периодично се маже с масло. Маскарпонето се разбърква с ваниловата захар, кленовия сироп и накълцания бял шоколад. Замразява се за 2–3 часа. Ананасът се полива с кленов сироп, поръсва се с накълцани фъстъци и запечени до златисто кокосови стърготини. Сервира се със сладоледа.

Лайм пай

Необходими продукти:

За основата:

  • 200 г пълнозърнести крекери
  • 100 г краве масло
  • 2 с.л. кафява захар демерара

За пълнежа:

  • 1 и 1/2 консерва подсладено кондензирано мляко
  • 150 мл фреш от лайм
  • 6 жълтъка
  • кората от 4 лайма

За декорация:

  • 300 мл животинска сметана
  • 1 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

Крекерите се смилат със захарта, разбъркват се с разтопеното масло и се изсипват във форма за тарт с подвижно дъно с диаметър 24 см. Притискат се добре по дъното и стените, така че да се оформи блат. Пече се 8–10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Оставя се, да се охлади. Кондензираното мляко се разбърква с жълтъците, добавят се настърганата кората от четирите лайма и 150 мл изцеден сок. Разбърква се, до получаване на еднородна смес. Излива се върху основата и паят се пече около 30 минути в загрята на 140 градуса фурна, с вентилатор. Оставя се, да се охлади добре и се прибира в хладилник за 4 часа. Преди сервиране се декорира с разбита с пудра захар сметана и по желание – с настъргана кора от лайм.

Ледени близалки с малини

Необходими продукти:

  • 250 цедено кисело мляко
  • 80 мл фреш от портокал
  • 80 г мед
  • 1 шушулка ванилия
  • 200 г малини (може и замразени)

Начин на приготвяне:

Цеденото мляко се смесва с фреша от портокал. Добавят се медът и семенцата от шушулката ванилия. Разбърква се добре. Малините се разпределят в дупките на силиконова форма. Налива се и млечната смес. Формата се прибира във фризер, за да стегнат близалките. Щом стегнат леко, в тях се забиват клечки. Изваждат се от формата непосредствено преди поднасяне.

Сладкиш с какао и банани

Необходими продукти:

  • 50 г захар
  • 3 белтъка
  • 1/2 с.л. царевично нишесте
  • 30 г кокосови стърготини
  • 50 г какао
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 2 банана
  • 1 щипка сол
  • краве масло за мазане

Начин на приготвяне:

Бананите се намачкват. Разбъркват се с нишестето, какаото и кокосовите стърготини. Белтъците се разбиват със солта. Добавят се захарта и ваниловата захар. Разбиването продължава, докато се получи сняг. Белтъченият сняг се разбърква внимателно в бананово-какаово-кокосовата смес. Прехвърля се в 6 намазани с масло форми за крем карамел. Пече се 15 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. По желание се поръсва с пудра захар или се сервира с топка сладолед.

Още на bonapeti.bg и 24kitchen.bg