Н яколко традиционни рецепти и вариации на такива, като кюфтетата вместо в доматен сос в спанак, намираме на gotvetesmen.com. А хубавото хапване е съпроводено и от добро пийване.
Зеленчуци с месо в тенджера под налягане
Продукти:
- 500 г картофи
- 500 г моркови
- 500 г гъби
- 300 г червен лук
- 300 г грах
- 1 ябълка
- 100 мл червено вино или бира
- 100 мл олио
- 150 мл доматен сок
- 1/2 глава целина
- 300 г нетлъсто свинско месо
- 300 г телешко месо
- 300 г пилешко месо
- 7-8 зърна черен пипер
- 2 с. л. червен пипер
- магданоз
- сол
- вода
Приготвяне:
Зеленчуците се нарязват на едро, разбъркват се с подправките, олиото, виното и доматения сок. Нареждат се на пластове в тенджера под налягане, като се редуват - месо и зеленчуци от различен вид. Долива се вода и се задушава до готовност. Задушените зеленчуци с месо в тенджера под налягане се сервират топли с нарязани на дребно листа магданоз.
Попска яхния с пилешко
Продукти:
- 15 глави лук
- 1 к.ч. олио (или 1/3 пакетче краве масло)
- 1 к.ч. пилешки бульон
- 1 ч.л. брашно
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1/2 сварено пиле
- 4-6 зърна черен пипер
- 1 дафинов лист
- 1/2 ч.л. сол
Приготвяне:
Изчистеният и измит лук посолете и задушавайте в олиото и бульона 15 минути. Размийте брашното и червения пипер в малко вода или бульон и сипете, като внимателно разбърквате. Добавете нарязаното на порции месо, подправете с черния пипер, дафиновия лист и сол и оставете да ври още 10 минути на тих огън.
Цариградска плакия
Продукти:
- 750 г едри узрели домати
- 2-3 глави кромид лук
- 5-6 с.л. галета
- 70 мл олио
- 1/2 връзка магданоз
- сол
- смлян черен пипер
Приготвяне:
Доматите се измиват и се нарязват на кръгове с дебелина 1/2 см. Главите лук се обелват и се разрязват на половинки. След това се нарязват на тънки филии, като полумесеци. Магданозът се измива и се нарязва на дребно. Огнеупорна тава се намаслява. Дъното се покрива с филии от домати. Над тях се нарежда лукът и се поръсва с олио. Следват галетата, магданозът, черният пипер и солта. Вторият ред се нарежда в същата последователност. Тавата се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса за 90 минути, докато остане на мазнина. Цариградската плакия се поднася студена, идеална е с пилаф.
Ориз с тиквички и гъби
Продукти:
- 1 домат
- 1 с. л. червен пипер
- 1/2 ч. ч. ориз
- 300-400 г гъби
- 3-4 скилидки чесън
- 1-2 стръка праз лук или пресен лук
- 2 глави лук
- 2 зелени чушки
- 2 червени чушки
- 1-2 тиквички
- 1 щипка захар
- олио или зехтин
- на вкус сол
- на вкус черен пипер
- на вкус риган
- на вкус чубрица
Приготвяне:
Зеленчуците се измиват. Тиквичката се нарязва на едри кубчета, чушките на по-дребни. Лукът, праз лука (пресния) и чесъна се наситняват, гъбите се режат на едро. Всичко това се изсипва в дълбок съд с мазнина и се запържва. Когато зеленчуците омекнат, се прибавя червеният пипер и се намалява котлонът. Запържва се леко, като се внимава да не се прегори и се прибавя нарязаният на ситно домат. Разбърква се добре. Измива се оризът и се прибавя към зеленчуците, като се добавя малко вода. Оставя се да къкри, като се долива от време на време вода. Когато оризът е почти готов, се прибавят чубрицата и риганът. Овкусява се със сол и малко захар за баланс на киселината на домата. И когато свалите ястието от котлона, се овкусява с черен пипер.