0

Н яколко традиционни рецепти и вариации на такива, като кюфтетата вместо в доматен сос в спанак, намираме на gotvetesmen.com. А хубавото хапване е съпроводено и от добро пийване.

Зеленчуци с месо в тенджера под налягане

Продукти:

  • 500 г картофи
  • 500 г моркови
  • 500 г гъби
  • 300 г червен лук
  • 300 г грах
  • 1 ябълка
  • 100 мл червено вино или бира
  • 100 мл олио
  • 150 мл доматен сок
  • 1/2 глава целина
  • 300 г нетлъсто свинско месо
  • 300 г телешко месо
  • 300 г пилешко месо
  • 7-8 зърна черен пипер
  • 2 с. л. червен пипер
  • магданоз
  • сол
  • вода

Приготвяне:

Зеленчуците се нарязват на едро, разбъркват се с подправките, олиото, виното и доматения сок. Нареждат се на пластове в тенджера под налягане, като се редуват - месо и зеленчуци от различен вид. Долива се вода и се задушава до готовност. Задушените зеленчуци с месо в тенджера под налягане се сервират топли с нарязани на дребно листа магданоз.

Попска яхния с пилешко

Продукти:

  • 15 глави лук
  • 1 к.ч. олио (или 1/3 пакетче краве масло)
  • 1 к.ч. пилешки бульон
  • 1 ч.л. брашно
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1/2 сварено пиле
  • 4-6 зърна черен пипер
  • 1 дафинов лист
  • 1/2 ч.л. сол

Приготвяне:

Изчистеният и измит лук посолете и задушавайте в олиото и бульона 15 минути. Размийте брашното и червения пипер в малко вода или бульон и сипете, като внимателно разбърквате. Добавете нарязаното на порции месо, подправете с черния пипер, дафиновия лист и сол и оставете да ври още 10 минути на тих огън.

Цариградска плакия

Продукти:

  • 750 г едри узрели домати
  • 2-3 глави кромид лук
  • 5-6 с.л. галета
  • 70 мл олио
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол
  • смлян черен пипер

Приготвяне:

Доматите се измиват и се нарязват на кръгове с дебелина 1/2 см. Главите лук се обелват и се разрязват на половинки. След това се нарязват на тънки филии, като полумесеци. Магданозът се измива и се нарязва на дребно. Огнеупорна тава се намаслява. Дъното се покрива с филии от домати. Над тях се нарежда лукът и се поръсва с олио. Следват галетата, магданозът, черният пипер и солта. Вторият ред се нарежда в същата последователност. Тавата се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса за 90 минути, докато остане на мазнина. Цариградската плакия се поднася студена, идеална е с пилаф.

Ориз с тиквички и гъби

Продукти:

  • 1 домат
  • 1 с. л. червен пипер
  • 1/2 ч. ч. ориз
  • 300-400 г гъби
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1-2 стръка праз лук или пресен лук
  • 2 глави лук
  • 2 зелени чушки
  • 2 червени чушки
  • 1-2 тиквички
  • 1 щипка захар
  • олио или зехтин
  • на вкус сол
  • на вкус черен пипер
  • на вкус риган
  • на вкус чубрица

Приготвяне:

Зеленчуците се измиват. Тиквичката се нарязва на едри кубчета, чушките на по-дребни. Лукът, праз лука (пресния) и чесъна се наситняват, гъбите се режат на едро. Всичко това се изсипва в дълбок съд с мазнина и се запържва. Когато зеленчуците омекнат, се прибавя червеният пипер и се намалява котлонът. Запържва се леко, като се внимава да не се прегори и се прибавя нарязаният на ситно домат. Разбърква се добре. Измива се оризът и се прибавя към зеленчуците, като се добавя малко вода. Оставя се да къкри, като се долива от време на време вода. Когато оризът е почти готов, се прибавят чубрицата и риганът. Овкусява се със сол и малко захар за баланс на киселината на домата. И когато свалите ястието от котлона, се овкусява с черен пипер.