Л ора и Стоян от “Бон Апети” предлагат апетитни вариации на всякакви теми. Сред тях са и за мусаката - една от най-характерните гозби за Балканите. Още на bonapeti.bg и на 24kitchen.bg.
Мусака с тиквички
Необходими продукти:
За плънката:
- 600 г кайма смес
- 2 моркова
- 100 г глава целина
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 600 г домати на кубчета от консерва
- 100 мл мастика
- 50 мл зехтин
- 0,25 връзка магданоз
- 2 стръка мащерка
- 2 дафинови листа
- 1 пръчка канела
- сол и черен пипер на вкус
За бешамела:
- 700 мл прясно мляко
- 4 жълтъка
- 4 с.л. брашно
- 4 с.л. краве масло
- 1 щипка индийско орехче
- сол и черен пипер на вкус
За мусаката:
- 1 кг тиквички
- 800 г картофи
- 300 г овчи кашкавал
- 50 мл зехтин
Начин на приготвяне:
Лукът, чесънът, морковите и целината за плънката се нарязват на ситно. Запържват се в загрятия зехтин. Добавя се каймата и се пържи докато стане на трохи. Сместа се овкусява с канелата, мащерката и дафиновия лист. Налива се мастиката. След като алкохолът се изпари, се прибавят доматите. Сместа се оставя да къкри на слаб огън за около 40 минути. По средата на готвенето се маха канелата. Овкусява се със сол, черен пипер и наситнения магданоз.
Маслото за бешамела се загрява и в него се запържва брашното. Постепенно се налива млякото. Овкусява се с индийското орехче.
Съдът се сваля от огъня и когато сместа се охлади леко, се добавят жълтъците, сол и черен пипер. Сосът се оставя да се охлади закратко.
Тиквичките се нарязват натънко по дължина. Овалват се в зехтина и се пекат на грил тиган. Картофите се нарязват на тънки шайби с мандолина. Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Дъното на тава (29 х 29 см) се намазва с малко бешамел. Отгоре се подреждат плътно картофи, после тиквички. Върху тях се разпределя половината от сместа с каймата. Поръсва се с настърган кашкавал и отново се редуват бешамел, картофи, тиквички, останалата кайма, бешамел, кашкавал, картофи, тиквички, бешамел и се завършва с кашкавал. Мусаката се пече за 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Мусака с чушки и кашкавал
Необходими продукти:
- 4 тиквички
- 6 червени чушки
- 200 г кашкавал
- 160 мл прясно мляко
- 50 мл краве масло
- 2 яйца
- 1 с.л. доматено пюре
- олио за намазване
- сол и черен пипер на вкус
- магданоз за поръсване
- кисело мляко за гарниране
Начин на приготвяне:
Чушките се избушват и се пекат 40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Оставят се да се задушат, обелват се и се почистват от семките. Тиквичките се измиват добре, режат се на колелца, подреждат се в тави, мажат се с олио и се посоляват. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна заедно с чушките, докато станат златисти и леко омекнат – 30 минути. Яйцата се разбиват с прясното мляко и доматеното пюре, и се овкусяват със сол и черен пипер. Форма за печене се маже с част от маслото и в нея се редят на пластове чушките и тиквичките, като между тях се поръсва с настърган кашкавал. Завършва се с кашкавал. Залива се с млечно-яйчната смес, отгоре се слага останалото масло, нарязано на кубчета и се пече около 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Оставя се за 20 минути да се охлади. Сервира се с наситнен магданоз и кисело мляко.
Мусака с качамак и печурки
Необходими продукти:
- 500-600 г спанак
- половин кофичка кисело мляко
- 150 г кашкавал
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. зехтин
- 1 кубче зеленчуков бульон
- 2 домата или 1 с.л. доматено пюре
- 2 стръка пресен лук
- 20 г масло
- 200 г инстантен качамак
- 250 г печурки
- 2 яйца
Начин на приготвяне:
Спанакът се попарва с вряла вода и веднага след това се залива със студена вода, за да се охлади. Отцежда се и се нарязва на ситно. Гъбите се нарязват на филийки и се изсипват в тенджера с предварително загретите масло и зехтин. Добавя се наситненият лук и се запържва. Щом гъбите омекнат, се добавя спанакът, посолява се и хубаво се разбърква. Доматите се нарязват на малки кубчета, добавят се в тенджерата и всичко се задушава 5-10 минути под капак. В отделен съд се налива вода, стрива се кубчето бульон и се загрява. Щом водата кипне, се сипва качамакът и се бърка, докато се сгъсти. Половината от качамака се разстила на дъното на предварително намазнена тава и върху него се разпределя половината от спанака. Отгоре се слагат последователно останалият качамак и спанакът. Яйцата за заливката се разбиват с киселото мляко. Посолява се на вкус. Ястието се покрива равномерно с приготвената заливка. Отгоре се поръсва с настърган кашкавал и се пече 30-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Преди консумация се оставя да стегне за около 10 минути.
Мусака с прясно зеле
Необходими продукти:
- 1,5 кг зеле
- 450 г смляно месо от телешка плешка
- 350 г смляно месо от свинска плешка
- 2 печени червени чушки
- 2 стръка мащерка
- 2 с.л. олио
- сол и черен пипер на вкус
За бешамела:
- 2 с.л. краве масло
- 2 с.л. брашно
- 400 мл прясно мляко
- 1 щипка индийско орехче
- 2 жълтъка
- 1 с.л. мека горчица
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Листата на зелето се отделят едно по едно. Готвят се на пара на няколко пъти за по 5 минути, колкото да омекнат. Изваждат се и дебелата им част се изрязва. Чушките се нарязват на кубчета и се запържват в сгорещеното олио. Добавят се смляното месо и наситнената мащерка. Пържи се при непрекъснато бъркане, докато каймата се превърне в златистокафяви трохи. Овкусява се със сол и черен пипер. Маслото за бешамела се загрява и в него за кратко се запържва брашното. Налива се млякото и се готви, докато сосът се сгъсти. Овкусява се със сол и индийско орехче. Дърпа се от огъня и се добавят горчицата, жълтъците и черен пипер. Разбърква се добре. В тава се сипва малко от соса и се подреждат листа зеле. Слага се от каймата, после отново сос, зелеви листа и така, докато свършат продуктите. Накрая се залива с бешамел. Тавата се покрива с алуминиево фолио и ястието се пече 1 час в загрята на 180 градуса фурна. Фолиото се отстранява и мусаката се запича до златисто – за около 30 минути.