0

П роизводителите на рози за първи път ще получат помощ от Брюксел заради ниските изкупните цени на цвета тази година.

На 10 юни ще стане ясно какви суми ще задели Европейската комисия, за да тушира поне малко предстоящата катастрофа в сектора на производителите на розов цвят в България. С неизвестните като количество засега средства се очаква да се вдъхне малка надежда в сектора на производителите.

Производителите на рози за първи път ще получат помощ от Брюксел заради ниските изкупните цени на цвета тази година.

На 10 юни ще стане ясно какви суми ще задели Европейската комисия, за да тушира поне малко предстоящата катастрофа в сектора на производителите на розов цвят в България. С неизвестните като количество засега средства се очаква да се вдъхне малка надежда в сектора на производителите.

Защото часът на истината в Долината на розите настъпи със страшна сила и аромат на фалити? Как се стигна до този жест от Брюксел?

Верижна реакция

Нашето производство заема много малка част от територията на страната. Досега винаги все някак сме се справяли сами и държавата десетки години привикна с факта, че пак ще успеем. Но тази пролет положението е наистина критично, обясняват част от проблема Зара и Дамян Клисурови от с. Московец с 60 дка розови градини. Много розоварни са затворили врати заради непродадена продукция, трудно се намира кой да вари розите, берачите едва се навиват да влязат в градините срещу 80 ст. за кг цвят, от друга страна много от малките производители съобщават, че големи дестилерии не са им се издължили от две години насам. Така те нямат свободни средства да плащат. Нито на работници, нито за преработка на ишлеме. Банките отказват заеми.

Преговори

Зара Клисурова обяви, че в момента води преговори с общините за разрешение да започнат протести пред фабриките на голям розопроизводител, който не се е издължавал от две години. Близо 1 млн. лв. дължи на различни малки доставчици. Има такива с 80 хил. лв. вземания. Ще го окупираме на дежурства от по 24 часа, ако не се решат проблемите, увери тя. Защото никой не може да си зареже изцяло работата на полето и да протестира дни наред, обясни Клисурова, която е и председател на браншова организация на производителите на етерично-малсени култури.

Абсурд

Думите на семейство Клисурови в малка степен обясняват абсурдността на ситуацията. Защото кой по света пък и в България би допуснал, че розата, която е националният ни символ може да преживява срив. Всички знаят за международните търговски изложения, на които страната жъне зашеметяващи успехи с продуктите от гюл, как по време на кампанията пристигат стотици хиляди туристи от Азия и Америка, за да се докоснат до розовата магия. За хилядите евро за килограм розово масло, които престижни имена в козметиката броят. На фона на този успокояващ на думи лукс, изведнъж се оказва, че масово малките собственици зарязват насажденията и се готвят да заминат самите те като берачи на Запад. А преработвателите са длъжници.

Часът на истината

Предишните сезони протестите или драмите с неиздължени суми все някак се тушириха след продажбите на маслото. Постепенно се въведоха договори между розоварни и градинари, които да гарантират плащането. Тази пролет обаче дойде часът на истината..

Капката, която преля чашата, беше кризата с коронавируса, който стопира пазарите и собствениците на розоварни за първи път признаха с отчаяние: Нямаме поръчки. Никой не се обажда. Пазарът е замръзнал. Залогът е да приберем розите и да ги направим на масло, обобщи Веселина Ралчева, биопроизводител. Това, което сега трябва да направим, е да направим цвета на масло и да го съхраним за по-добри времена, допълни Иван Чолнов от първата биокооперация в страната в с. Климент. От миналата година му е останал 1 л масло. Истината е, че биопродукция няма залежала, допълни той. Но пандемията затвори пазарите.

Цветът

Какво се случва с градините? На пръв поглед, когато стъпиш в Долината на розите тази пролет, сякаш нищо не се е променило. Виждат се цъфтящи прекрасни градини. Но без жива душа вътре. На други места пък по няколко души с маски бързат да напълнят чувалите. Обикновено те са семейни фирмички. Има и такива градини, които са пълни с работници, както е при Чолнов. Но той е преназначил хората си от розоварната да берат цвят. И затова в неговите насаждения е пълно с човешка глъч и смях.

Заради времето маслото е по-малко

Към драмата с липса на свободни пари за разплащане се прибавя и времето. Тази година цветът не е толкова много, колкото предишни. От друга страна рандеманът е много висок. Заради постоянната смяна на дъжд и вятър, розата пуска по-малко масло, тревожи се ИванЧолнов. Ако предишните сезони за 1 кг масло са били нужни около 3200 кг цвят, то тази пролет за това са нужни около 4 хил. кг, обясни той. Климатът се променя и то не в наша полза, каза с тревога производителят. Той и дъщеря му притежават роза Дамасцена и полета с нежната бяла роза Алба. Тя се добавя за подобрение на качеството и за производството на уникалната като аромат и качество розова вода от бялата роза.

Съкратените на борсата ще получат надница и помощи 

Междувременно става ясно, че социално слабите на помощи са длъжни да положат обществено полезния труд от 14 дни в годината в розовите градини. Това съобщава Зара Клисурова, която снове между парламента, Министерство на земеделието и розовите си градини в последната седмица. Тя разказа, че въпреки решенията на правителството за наемане на безработни в градините местните Бюра по труда и социални служби са слабо запознати с решенията на правителството и се налага бизнесът да им обяснява какви са нормативните документи. Клисурова съобщи, че от вчера след публикация на „Телеграф Медиа“, взема 9 души работници от Бюрото по труда, като половината са социално слаби. Тези с обезщетенията ще получат и заплащане за обраната от тях продукция, обясни Зара Клисурова. Към помощта с безработните за прибиране на цвета се очаква и помощ от ЕК като компенсация за разходите с маски, увеличени средства за транспорт и по-ниски изкупни цени.