0

Б ългарската филмова комисия ще си партнира с образователния проект на „Ню Бояна“ - FilmForge, в обучаването на нови специалисти в индустрията. Фондацията, чийто съосновател е Жана Караиванова, ще подкрепи инициативата за увеличаване на броя професионалисти, работещи в киното у нас на фона на увеличаващия се интерес на чуждестранни компании към реализиране на снимки в страната ни.

Българската филмова комисия ще си партнира с образователния проект на „Ню Бояна“ - FilmForge, в обучаването на нови специалисти в индустрията. Фондацията, чийто съосновател е Жана Караиванова, ще подкрепи инициативата за увеличаване на броя професионалисти, работещи в киното у нас на фона на увеличаващия се интерес на чуждестранни компании към реализиране на снимки в страната ни.

До това се стигна, след като страната ни прие механизъм за възстановяване на до 25 на сто от допустимите разходи, направени в България, за филмовите продуценти.

„С прилагането на паричните отстъпки в България търсенето на добре обучени филмови екипи ще расте бързо“, коментират от комисията.

Първият курс на FilmForge за годината вече приключи. 74 души са били обучени в рамките на едноседмични занятия. Курсът бе фокусиран върху бъдещи представители на отдели като „Камера“, „Грип“ и „Осветление“.

Само след броени дни нови ентусиасти ще прекрачат отново прага на своеобразната школа. Този път курсът ще е съсредоточен върху дизайна на продукция. Той ще се проведе между 7 и 11 март.