0

Б ългарският филм „Котка в стената“ на Мина Милева и Весела Казакова, създаден като копродукция с Великобритания и Франция, е в първоначалната селекция от 32 игрални заглавия, които ще се борят за Европейските филмови награди през 2020-а.

Българският филм „Котка в стената“ на Мина Милева и Весела Казакова, създаден като копродукция с Великобритания и Франция, е в първоначалната селекция от 32 игрални заглавия, които ще се борят за Европейските филмови награди през 2020-а.

В тази първа подборка са още респектиращи предложения на имена като „Възрастни в стаята“ (Франция, Гърция) на прочутия режисьор Коста-Гаврас, „Атлантида“ (Украйна) на Валентин Васянович, „Берлин, Александърплац“ (Германия, Нидерландия) на Бурхан Курбани, „Шарлатанин“ (Чехия, Ирландия, Полша, Словакия) на Агниешка Холанд, „Падане“ (Великобритания, Канада, Дания) на Виго Мортенсен, „Окончателен доклад“ (Унгария) на Ищван Сабо, „Исках да се скрия (Италия) на Джорджо Дирити, „Мартин Идън“ (Италия, Франция) на Пиетро Марчело, „Майка“ (Испания) на Родриго Сорогойен, „Уроци по фарси“ (Русия, Германия, Беларус) на Вадим Перелман, „Подготовка за печат“ (Румъния) на Раду Жуде и др.

Тези 32 заглавия са в първоначалната селекция за Европейските филмови награди тази година. Заради пандемията от коронавирус и свързаните с нея ограничения през 2020-а подборът за отличията ще се извърши на два етапа. Първо Европейската филмова академия и EFA Productions обявиха въпросните 32 игрални заглавия, а втората стъпка ще добави още предложения, които ще бъдат огласени през септември. Това ще позволи включването на филмови творби, които е трябвало да имат премиери до 31 май 2020 – било на фестивални форуми или в редовите киносалони, но това не се е случило заради пандемичната обстановка и сега условието е да бъдат представени на живо или онлайн преди края на ноември. Заедно филмите от тези два етапа на селекция ще формират избора на Европейската филмова академия за препоръчани заглавия, които могат да бъдат номинирани за наградите. Тези филми са селектирани от комисия от представители на борда на ЕФА и поканени външни експерти.

В следващите седмици над 3800 членове на Европейската филмова академия ще гледат прожекции на избраните филми и след осъществяване на втората стъпка от селекцията ще гласуват номинациите в категориите за най-добър европейски филм, режисьор, актьор, актриса и сценарист. Номинациите ще бъдат обявени на 7 ноември по време на Европейския филмов фестивал в Севиля, Испания. Осемчленно жури ще вземе решение за носителите на отличията в категориите европейска кинематография, монтаж, дизайн на продукция, костюми, грим и прически, звук, визуални ефекти.

Церемонията по връчване на 33-тите европейски филмови награди с представяне на победителите ще се състои на 12 декември в исландската столица Рейкявик.

Едната от авторките на филма, Мина Милева, бе в журито на първата сесия за финансиране на игрални филми на НФА и получи много критики за оценките, които е дала и за професионалната си компетентност. Ако попадне в следващите етапи на селекция за наградите на ЕФА, тя убедително ще защити името си, доказвайки, че не е „никой“ в българската култура. Филмът „Котка в стената“ вече има няколко международни отличия.